Quote:
Originally Posted by pecass
Ako uletis u M/S sistem snimanja - obavezno skini demo Brainworx bx digital-demo je funkcionalan 15 dana i to ozbiljno dobro radi!!!
Ja bih licno koristio C-1000 za violinu a 414 za violoncelo a MXRa za prostor.
Najvaznija ti je postavka i njihova spremnost za saradnju(zivci)dok to sve ne prozvuci kako valja 
|
I Boki i Pecass u pravu ?to se tiče izbora mikrofona. Mene jedino malo brine veličina sobe i priroda instrumenata. Multi miking u 15m2, sa instrumentima koji imaju popriličnu dinamiku, a koje ponaosob nije dobro snimati bil?e od 50 cm mi nekako rađa strah od faznog pomaka koji ne mora nu?no da bude prijatan.
Takođe (mada mo?da dogmatski posmatram stvari), kada mi neko pomene kamernu muziku (ako sam dobro shvatio, ovde se radi o tome) odma' mi se pojavi M/S u mislima. Fazno sređeno, prostorno i dinamički autentično, super. Smatram da je su?tina snimanja te vrste muzike u tome da se snimi kako ti instrumenti zaista zvuče zajedno, a ne kombinovanje pojedinačnih izvora zvuka, pa makar i u realnom vremenu.
Između ostalog, zato sam predlagao da sviraju zajedno, a ne da se overdubbuju. Ako ne uspeju da se spoje zajedno, jo? te?e će im biti da love tuđe promene tempa, koje su kod te vrste muzike normalne i po?eljne. Uostalom, poznato je da klasični muzičari imaju vrlo fleksibilno shvatanje dobe u taktu.
Opet, mo?da sam proma?io temu, mo?da se uop?te ne radi o kamernoj muzici