Quote:
Originally Posted by sasa.ivkovic
Postoji li neko generalno pravilo oko podešavanja parametara kompresora pri ozvučavanju bubnja? Za potrebe nastupa uživo, da budem precizan.
Imam mikser Yamaha 03D i interesuje me samo kompresor sa nje.
Bubanj, koji je potrebno ozvučiti, je Yamaha RC9000.
Mikrofoni:
AKG D3800 (bass drum), Shure SM57 (snare), Sennheiser MD 441-U (toms,cymbals).
Sve ovo me interesuje za live, ne za potrebe studijske produkcije.
P.S.
Usput, koji je najprikladniji mikrofon za ozvučavanje floor-tom elementa?
Hvala!
|
imas srecu sto imas digitalnu yamahu koja je jako zahvalna za bubanj uzivo! Ne moras mnogo da brines oko setovanja kompresora

znas i sam da imas tastere za EQ, COMP.... i svakim pritiskom na njega ulazis u zaseban mod. Ako jos jednom stistnes isto dugme dobijas library sa presetima - i izvoli posluzi se

namestis farbu za kick koja ti se svidja (ili probas njegovu po

opet dva put stisnes EQ i imas presete....) i odradi preset iz library-ja koji kaze kick drum. Ponovi sve to za ostale elemente bubnja i to je to. Naravno da ne moze optimalno da zvuci, ali ima odlican i brz starting point! samo popravi treshold i to je to. ne znam da li na toj starijoj Yamahi imas gate i expander posebno u DSP ili moras da biras ili to ili compressor... ako imas oba na konju si - mada mozes i bez - na timpanima ti ne treba kompresor, samo gate, i to je to.
Preporuka za live timpane (subjektivno) je Sennheiser e 604. AKG i Shure bubice su mi previse plasticne, beta 56 i slicno su mi nekako tvrde jako, a 604 bogami i od govneta napravi pitu

md421 odlican ali ne bas praktican za live. Em kamermanima smeta kad snimaju bubnjara (...

) em cas posla spadne sa holdera i razvali o pod

samo pazljivo....
ne bacaj 441, zlata su vredni
pozzzz