Re: Temperovani i netemperovani
Čuj , ?to se tiče te trube...
Ako čovek inače svira u duvačkom orkestru (?to veli narod - trubačkom) i nema neko iskustvo sa nasnimavanjem mislim da mu je najveći problem slu?anje. Probaj sledeću stvar (neko je to već spominjao ali ne mogu da se setim ni ko ni kada):
step 1. Stavi mu neki jak zvučnik u studio (iza mikrofona) namesti mu slu?anje da mu bude glasno, snimi ga tako sa svim tim curenjem iz zvučnika, ba? te briga.
step 2. Onda (NIKAKO ne menjajući ni polo?aj zvučnika u odnosu na mikrofon, ni mix za slu?anje na drugi kanal snimi ponovo celu matricu na neki drugi kanal.
step 3. Okrene? fazu na tom drugom kanalu, stavi? oba kanala u centar i polako pojačava? (od -inf) kanal na kome je snimljen zvučnik sa "golom" matricom. Kada dotera? dotle da se u zbiru ta dva kanala matrica najmanje čuje, lepo uradi? BOUNCE na neki treći kanal i to ti je to.
Ako ni to ne upali, pa... promeni? svirača ili se pomiri? sa sudbinom.
Koliko kapiram nisi neiskusan čovek, pa se unapred izvinjavam ako ti otkrivam toplu vodu, ali svima nam se ponekad desi da zaboravimo na najjednostavnija re?enja.
Sve u svemu, mislim da je trubačev problem u slu?anju. Svojevremeno sam snimao neke Vlahe iz Svilajnca. Frula? je bio koma dok je u re?iji prolazio pesme, onda stavi slu?ke i svira za tri klase lo?ije. Onda sam pro?ao prethodnu proceduru i sve bilo kako treba.
Pozdrav
|