Quote:
Originally Posted by akordeonista
........
Nije mi jasno to oko akusticke ose pa bih te molio ako ti ne predstavlja problem da mi u kratkim crtama pojasnis taj pojam. U svakom slucaju, hvala jos jednom!
...........
|
Pa ako pogledamo Genelecovu "definiciju", dobijamo da je to linija povucena od neke tacke na zvucniku do uveta (ili mernog mikrofona), na kojoj su karakteristike zvucnika najbolje. Obicno se podrazumeva da je ta linija vertikalna na prednju povrsinu zvucnika, sto ne mora biti slucaj. Ustanoviti gde se ona konkretno nalazi, merenjem, cesto zna biti skuplje od zvucnika... pogotovo ako je zvucnik u ovoj klasi cene. Znaci, "najjeftinije" je da sam proizvodjac to navede, jer zvucnik meri tokom razvoja, i MORA znati gde se ta osa nalazi... ako to ne navodi, onda NJEMU, proizvodjacu, to nije znacajno... odnosno, ocekuje od korisnika da ne obraca preteranu paznju na to, ili... jednostavno proizvod mu nije u nekoj klasi cene da bi davao i taj podatak... ili cak nece da preterano komplikuje u odnosu na neke druge proizvodjace koji "nemaju" akusticku osu navedenu, te samim tim kod neiskusnih i neupucenih kupaca ne izaziva (suvisnu) sumnju i ne dovodi u pitanje prodaju... to su neke moje spekulacije... na temu: ako podatka nema, zasto ga nema.
Genelec ima podatke o tome i mogu se naci ovde:
http://www.genelecusa.com/catalogues...acoustic-axis/
pozdrav
bogi