Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b
Hvala vam na ohrabrenju...
Sto je najgore,ne mogu jos da izvucem nikakvu pouku iz svega jer ne znam sta je u pitanju (sem mog neiskustva).Jos tokom probe sam primetila da se ne cujem valjano.Samo sam cula buku iz svih zvucnika,i nisam uspela da jasno cujem note koje pevam,niti sam cula dovoljno da mogu da kontrolisem glas.Niko od pevaca (koliko ja znam) se nije zalio na monitoring...Ne znam da li je to zato sto nisam istrenirala usi na takav tip ozvucenja,ili zato sto je samo jedna proba par sati pred festival meni (koja sam pre toga imala samo jedan nastup) bila nedovoljna... :-/ mislim,znam da nikad necu moci da sebe cujem jednako jasno kao i kad pevam u svojoj sobi i studiu,ali...nesto mi je mnogo smetalo,a nisam umela da prepoznam sta je u pitanju...ne znam,nisam pametna.Valjda je do neiskustva...i guess. :-/
|
Mo?da će ovo izgledati sme?no, ali ipak: kupi one sunđerčiće za u?i (ear plugs) koji se prodaju u prodavnicama muzičke opreme. Dakle, ne pričam o "čačkalicama za u?i" (jedan moj drugar je prvo pomislio da mu to pominjem), nego o malim valjcima od polutvrdog sundjera koji se inače koriste kao antifoni (za?tita od buke). Ne mora? da koristi? oba, jedan je dovoljan za ono ?ta ti je potrebno.
Vajda od tih ear plugova nije samo za?tita od buke - korisni su i za "self monitoring", tj umesto prsta u uvetu. Nevolja je samo ?to ih ne valja koristiti vi?ekratno (higijena). Jeftinija varijanta je vata, mada ona lak?e ispadne iz uveta tokom pevanja (rad vilice je istera iz u?nog kanala), ali opet... jeftinija je.
I naravno - konsultuj nekog u?nog lekara oko generalne higijene u?iju. Va?ne su za ono čime ?eli? da se bavi?.
Problem sa slu?anjem na bini je uobičajen - lo? monitoring + neiskustvo (koje rađa nesigurnost) su prilično frustrirajući. Ako ni?ta drugo, bar monitoring mo?e? da re?i? zapu?avanjem jednog uveta.