Eto... ljudi kupise PT LE misleci da su resili sve probleme i da sad mirne dushe mogu da karaju one na Nuendu, kad se pojavise odnekud (nichim izazvani) oni sa PT HD i pred njima uzmakose cak i oni sa carobnim stapicem u narodu poznatim pod imenom UAD
Evo i kratkog uputstva za pocetnike:
Q: Da li se PT Le bolje cuje nego Nuendo?
A: Naravno! PT Le ima vecu gustinu, dojajanost, zakivanje i ostale vec davno dokazane i argumentovane pojave u zvuku, za koje svaki stari vuk zna!
Q: Da li ja mogu da radim muziku i bez UAD-a?
A: Niposto!!! Od kad je sveta i veka, jos pre pojave prve pesme na kugli zemjskoj, UAD je taj koji daje muzici magiju! On mora biti prisutan makar u fioci, ne mora cak da bude instaliran da bi zrachio i unosio odredjene frekvencije u zvuk!
Q: Da li UAD moze sam da komponuje?
A: Naravno! On moze sve! Istina je da ima mali hendikep sto se tice aranzmana, ne ume sam da ih radi, ali, zato je tu PT Le da to nadomesti. On radi i aranzmane! Postupak je sledeci:
-Otvori se prazan projekt u PT Le, na praznu audio traku se insertuje neki UAD-ov plug (bilo koji, moze i onaj zeleni) i izgovori rec HIT. Za dva minuta je kompozicija gotova (sa UAD-om 1, UAD 2 to radi za 45 sekundi)! Potom se preslusa, razmisli o muzickom pravcu, pridje monitoru na udaljenost od nekih 2-5 cm i i izgovori glasno zeljeni pravac ... npr. POP. PT Le ce odraditi arr. u roku od dva minuta. Text je mali problem i za njega je potreban PT HD.
Q: Da li ja mogu da radim bolje od tebe, cak i ako sve to kupim?
A: Niposto! Zato sto zato!
Q: Koja je najpodesnija oprema za rad?
A: Ona koju ja imam. Sve ispod je sitna boranja, a sve vise od toga nije potrebno i nema nikakvog smisla. Potpuno logicno...