View Single Post
Old 28-08-2008, 05:06 PM   #36
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Reverbi - generalni principi

Šta god ko mislio o Shivinom pristupu reverbima (a čini mi se da u "iščekivanju rezultata" ima podosta ironije), to je jedan od zdravijih pogleda na (digitalnu) produkciju.

Vazda mi je bilo teško da shvatim zašto digitalne aplikacije (pa i one ozbiljne) pokušavaju da toliko dosledno simuliraju "real life" okruženje - donekle razumem ideju grafičke simulacije fadera i EQ - preglednije je nego gledati brojeve, ali SEND... To mi je sve teže da shvatim. SEND je oduvek bio nužno zlo.

Nekada davno, dok sam radio kao snimatelj (i mixing engineer, kako to gordo zvuči), stalno mi je falilo kanala na magnetofonu, baš da bih radio ono o čemu priča Shiva. Uopšte mi se nije dopadala ideja da šaljem više od jedne informacije u bilo koji reverb (ili delay, svejedno), ali se to moralo, pošto je uvek bilo premalo outboarda, a previše klijentskih zahteva za jekama .

Uopšte nije važan Shivin rezultat (koji svi željno iščekuju ), važno je da je čovek rekao pravu stvar - SEND je budalaština nasleđena iz analognog doba. Danas, kada manje-više svi mogu da priušte sebi XYZ virtuelnih kanala logično je da ih koriste i u ovakve svrhe o kojima Shiva priča. Uostalom, to je jedan od boljih aspekata digitalnog sveta.

@Max: "I sta se desava kad hoces da promenis nesto kod reverba ????"
Pa, promeniš . I to je blagodet rada u studiju/ateljeu.

Usput, nikada nisam voleo veštačke jeke (osim kao sporadične zvučne efekte), ali to nema veze sa temom. Dok sam bio u POP biznisu, to je bilo nužno zlo pošto su ih klijenti voleli.