View Single Post
Old 28-08-2008, 09:03 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: LJUDI MOJI, KOJI JE OVO SHIT !! (freeport ploče )

Quote:
Originally Posted by damir31 View Post
....
I ta spužva, zato se i najvise javljam, nadam se da ce mi neko reci da je to neka ekstra specijalna skupa akustična spužva zbog čega je i tolika cijena od 375 eura (jer onaj karton i plastika ne vrijede više zajedno od 5 feninga, a ona spužva, mogu se zakleti da je to ista vrsta spužve koja se stavlja u krevete !! ) – u upustvu pise da je to urethane foam>>
Ja sam isprobao ovo cudo i ovo ne daje smeće, vec ultra giga mega smeće, ne mogu vjerovati da je nesto ovako pušteno u prodaju uopšte, i da ih i renomirane prodavnice tipa thomann.de drže u svom asortimanu po ovoj cijeni.>>
Iskreno se nadam da će mi neko reci da nisam u pravu i da svoje tesko zaradjene pare nisam bacio u vjetar ( zapravo ih jos nisam ni zaradio, digao sa kreditne kartice )>>
To konkretno nije "obican" sundjer koji ide u krevete (zovem takav tapetarskim)... nego sundjer "otvorenih pora" ili open cell...
Skup je toliko zato sto ga NEMA, nije rasprostranjen u industriji namestaja, mada se proizvodi prakticno na istom mestu, dodatkom aditiva se dovodi do toga da zidovi mehurica pucaju pa postane vazduhopropustan... za razliku od tapetarskog sundjera gde su mehurici celi i neraspuknuti u vecem broju.

Znaci, zasto je tako skup? paaaa zato sto im se moze...

Osim kod filtera za prasinu za industrijske ventilatore, i nesto sitno u akvaristici za preciscavanje vode, ja licno nisam nasao nigde da se takav sundjer upotrebljava "na veliko" te da se moze po nekoj pristojnijoj ceni nabaviti... recimo... najvise duplo skuplje od tapetarskog.

Sto se tice Primacoustcs i Auralex paketa, nema druge primene osim kod MOBILNOSTI studija, odnosno potrebe za cestom selidbom... iznajmljen prostor i slicno... u svakom drugom slucaju, pogotovo za ozbiljniji i skuplji "akusticki sundjer-tretman", fiksno resenje sa mahom "gradjevinskim" materijalom tipa azmafon, kamena vuna, staklena vuna... daje bolje resenje za isti ulozen novac.
Ako te zanima pogledaj Ivanovo i Dr.Ru-ovo resenje u podforumu "Dizajn i konstrukcija studija" (sticky)... to su resenja koja, odprilike sa troskovima izrade izadju od 2-3 hiljade EUR, a par Primacoustics-ovih London paketa ne mogu da obezbede takav rezultat...
Da ponovim... ako je bitna selidba... druge nema... svaki sundjer element mozes nalepiti na osnovu od sperploce i okaciti kao sliku... pa kad se selis... selis ih kao slike... lako...
U slucaju opisanih tema "na sticky" NEMA lagane selidbe... niti mogucnosti da se to sto napravis u jednom idealno uklopi u bilo koji drugi prostor...

To sto se tebi rezultati "rada" tih nekoliko panela ne svidjaju,... nisi jedini... s obzirom na hype koji se pravi oko sundjera, "ocekivani" rezultati obicno izostanu... ali rezultata ima... to sigurno... jedino je uticaj male kolicine sundjera u sobi ... paaa... mali i ogranicen... nedovoljan u svakom slucaju... manji nego sto su ti "obecali" ili manji nego sto si ti licno ocekivao a da ti niko nije ni obecao ...

E sad .... zasto ponavljaju da je to njihovo "dovoljno"... pogotovo ako pricamo o bass frekvencijama... treba pitati njih... oni se u akustiku "razumeju" i to odlicno!

Odlicno sredjivanje akustike je skupo u odnosu na tvoje ulaganje, naucices to vremenom... uporediti se moze cenom sa nekoliko high-end sprava (Weiss, Manley...) gde neces lagano CUTI sta te sprave uopste urade zvuku dok ne sredis ozbiljno akustiku (iskustvo nasih klijenata sa terena)
Znaci kada resis da nabavljas neke od high end sprava (3-5kEUR/kom)... seti se da ti treba ozbiljna akustika ako zelis da ti te sprave sluze za ista osim "za zagledanje".... dotle... prva stepenica ispod ti je neko od resenja na sticky na pomenutim podforumima... a cenovno jos nize?.... pa mislim da je sve ispod toga nedovoljan tretman ako se prica o modernoj produkciji gde bass teoretski moze otici na nosac (CD) koliko hoces nisko ... do 0.5Hz?... ma moze jos nize! Treba napomenuti da potpun tretman bass-frekvencija nije prisutan na sticky resenjima... mada je daleko bolji nego sa "par sundjera" po zidovima...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote