Re: Zgode i nezgode
Ovako: već pomenuti studio "Plava ?upa", rane osamdesete, grupa U ?kripcu snima osnovne matrice (bubanj, bas, gitara) kod Dragana V. za svoj prvi album. Ostatak smo snimali i miksali u Studiju 5 PGP RTB. Producent (Sa?a Habić) tra?i da bas i gitara idu pravo u mikser, koji se nalazi na spratu.
Bend (Milo? Obrenović, bubnjar, Zdenko Kolar koji menja na?eg basistu koji je u vojsci i ja) smo u studiju koji nema nikakvu vizuelnu vezu sa re?ijom. Postoji multi-core razvodnik i gore i dole, ali ima samo XLR konektore, a Zdenko i ja imamo samo 1/4" TS "d?ekove". I, nema frke, silazi Dragan sa "motorcanglama" iliti "kombinirkama", iliti klje?tima i cvikuje nam kablove, časom ih blankira, gura ?ice u rupe od XLR-a, malo ih učvrsti ?ibicama i ka?e: "Samo nemojte mnogo da se mrdate, da ne ispadnu ?ice, zalemiću ja posle kako je bilo".
Dragan, veliki ludak (u onom pozitivnom smislu) i veliki car. Trebalo mi je par decenija da shvatim koliko je njegovo tumačenje produkcije popularne muzike zapravo zdravo. Pijaca: proda? boraniju, zaradi? za paradajz i to je to.
Danas imamo 24-bitne konvertore koji nude teoretski dinamički opseg od 144dB ('ajde da ka?emo da je to u praksi oko 110+dB) i rezultate koji klipuju kao da su snimani na diktafonu sa auto-rec-level opcijom. OK, izađoh iz okvira teme.
|