View Single Post
Old 13-08-2008, 10:01 PM   #22
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Da li imate iskustva sa genelec monitorima

Pozdrav...
Dali ste mi dosta odgovora na temu, koja je, nadam se, interesantna i mnogo vecem broju ljudi.

Potpuno se slazem sa onim sto je boggy rekao - a to je da se na dobrim monitorima razaznaju detalji i da sa dodatnom informacijom, covek dobija dodatnu dimenziju mixa. I sve to o psihoakustici... Sve je to u redu ali...

Problem je u tome sto se na njima upravo cuju svi ti detalji - npr. kada stavim reverb na nesto i dam mu mix sa suvim signalom tako da samo podvuce neki zvuk, on zvuci odlicno, jer ima ono sto sam hteo... E sad - sta tu ne valja ?

Kada to neko odnese kuci, pa odrapi na nekom SONYju, taj reverb se jednostavno - ne cuje. I to ne radi se o nijansama, nego ja to mora dobro da odvrnem kod mene da bi izaslo nekako na obicnom razglasu. Vazi i za bas podrucje i za visoke, kao i za srednje (narocito)... I to je moj veliki problem. Dakle ja na zvucnicima ne jurim mix koji mi prija, vec moram da mislim 'unapred' i radim napamet. Psihoakustika...

Pokusao sam da oborim osetljivost basa pomocu DIP SWITCHa i dobio sam da ako zelim da cujem dobar bass na njima, moram da u mixu izguram jaci bas nego sa podignutim DIPom, gde mali bas u mixu zvuci jace. Nisam siguran koliko je ovo pametno, ali probacu sa sledecom matricom. Inace na njima radim muziku i bitno mi je kako za odabir boja, tako i za mix.

Ne mislim da su genelec zvucnici problem. Oni imaju osetljivu membranu i odaju mnogo manje varijacije napona na njima, dok home sistemi to ne rade, prilicno su neosetljivi na manje razlike u zvuku, ima rupa u opsegu pokrivenosti i sta ja znam sta jos... Slusanje na vise sistema upraznjavam i ja i tako sam i dosao do ovoga. Dugo sam imao neprofesionalnu opremu i mislim da sam naucio da slusam muziku na pogresan nacin - licno ne volim da sve pliva u reverbu i da bass trese stomak i na nizim snagama - ili nisam navikao

Da li je resenje da kupujem monitore manje osetljivosti ? Ako ne cujem da sempl nije ispravan, on ce lako zavrsiti gde ne treba - u pesmi. Dakle - nije.

Sto se klijenata tice - meni ne smeta da slusam svoj mix koji lepo izlazi kod mene, ali bi i oni voleli to da cuju kuci... Ma uostalom, ko ih j*** neka kupe i oni genelec ili nesto slicno