Quote:
Originally Posted by akordeonista
Hvala na ovim linkovima, mada nisam bas najbolji sa jezikom. Osnovno sam i sam znao, ono sto me interesuje je koja je razlika izmedju skupljih i jeftinijih konvertera (obzirom da cene variraju po 1-2 hiljade eura)? Koja je realna zvucna razlika pri pretvaranju Audia u Digitalni signal i obrnuto izmedju jeftinijih i skupljih uredjaja i u cemu se ta razlika ogleda?
|
Razlike u ceni mogu, ali ne moraju, poticati od skupljih tehnoloskih resenja...
Skupljim tehnoloskim resenjima se poboljsavaju performanse/prakticnost i/ili sveukupni zvucni utisak odredjene audio sprave, pod uslovom da ta i takva tehnoloska resenja opravdavaju cilj. Onda dolazi pitanje ... a sta nam je cilj!? Itd... da ne filozofiram dalje...
Osnovne stvari koje najvise uticu na rad AD i DA konvertora, su:
1. napajanje,
2. kvalitet "pripreme" audio signala pre/posle konverzije (ulazno/izlazni buffer),
3. kvalitet sklopa za sinhronizaciju i potiskivanje jittera, kao i
4. sam nacin konverzije (kvalitet konvertora ili konvertorskog cipa) ...
ovo namerno stavljam na sam kraj zbog toga sto to najcesce zamisljate da je
osnovni razlog zasto neki konvertor dobro radi... nazalost... iako nije nebitan... nije NAJVAZNIJI... odnosno ... drugim recima ... moze se LAKO "pokvariti" (sveukupni rezultat) ako se o ostalim sklopovima ne vodi barem onoliko racuna koliko o konvertorskom cipu.
Izvinjavam se sto citiram diskusiju sa BoZo Electronics foruma, ali s obzirom da ne zelim da ponavljam pricu, a deo problematike je pokriven tamo, evo linkova:
DAC i
Jitter. Diskusija je na nasem jeziku!
Svaki od gore nabrojanih podsklopova se moze izvesti na isto tako mnogo raznih nacina, skupljih i jeftinijih, boljih i losijih... pitanje je samo, opet, sta je cilj.
Recimo... dacu samo jedan primer... ako kazemo da ADC chipovi nisu dobri... cak i ako kostaju maksimalno 15-30EUR po komadu (za stereo), i recimo, krenemo, slicno kao u Lavry
AD122-96MKIII, da pravimo potpuno drugaciji princip konverzije, ne koristeci Sigma-Delta konverziju, onda se zbog tog nestandardnog resenja,... za sta NEMA gde da se kupi chip "sa police"... i mora da se radi razvoj od pocetka... cena povecava drasticno... znaci... da kojim slucajem.. to resenje moze da se kupi... samo AD konvertorski sklop/cip,... sta god... zbog malih kolicina i skupljeg postupka... to bi kostalo preko 2000$ na komad (recimo, spekulisem)... zato sto nije standardno resenje sa police, nego nesto drugacije... pa su manje i kolicine... proizvodjacima cipova to nije primamljivo... jer taj kvalitet nije neophodan za consumer uredjaje... a i proizvodjaci cipova se vise bave malom potrosnjom struje tih cipova.. nego kvalitetom zvuka... da se razumemo... kakvi su njihovi prioriteti...
I sad... kada se uzme i svaki podsklop sprave uradi
potpuno drugacije... nestandardno
zarad kvaliteta kao cilja... onda dolazimo do cene od cca 8000$ za navedeni Lavry konvertor... koji, da budemo realni... nije najskuplji na trzistu... a da li je najbolji.. to je vec stvar diskusije... ukusa... cega god...
pozdrav
bogi