View Single Post
Old 05-08-2008, 04:28 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Quote:
Originally Posted by Ilija Ilic View Post
Jednostavno sam protivnik citanja nota ( robot ), radjenja aranzmana postavke, produkcije, snimanja skolski... Jer tako dajes jako malo od sebe i nisi autentican, iskren, ne uzivas kako treba... a to je jedino bitno u muzici ako zelis da preneses nesto na publiku. Ako neces, sviras samom sebi. A svi rade da bi ih neko slusao pocev od valcera za tezge na dvorovima, pa do danas. To je ukratko sustina zasto sam protivnik, pa ko shvati razumece. Mozda se nisam bio dobro izrazio ali je poenta ista, a i ne volim puno da kuckam po tastaturi Evo ga sad pa...

opusteno Pozzzz
Ne razumem za?to neki misle da ?kola sama po sebi ubija kreativnost. Kreativnost i znanje se ne isključuju uzajamno. Ili recimo misli? da je čista ?teta ?to je pokojna Margita Stefanović bila muzički pismena. Kao, ?ta bi tek od nje bilo da je (umesto da ve?ba prstorede i uči harmoniju) odmah počela da se drogira i tripuje? ?kolovani ljudi (i ?ene, dakako) ne moraju nu?no da sviraju "?kolski". Valjda kad ka?e? "?kolski" misli? na sviranje "za ocenu". Kao: "Daj samo da dam ispit pa da idem kući da radim svoju muziku?" Pa, niko nikome ne brani da radi svoju muziku.

Svi muzičari (i snimatelji i producenti) se tokom karijere umiljavaju nekome (publici, sponzoru, gazdi kafane...) i njihova kreativnost se uglavnom stalno bori sa nekim uslovima koje mu ti spoljni faktori nameću. Hm, ali ti uslovi se stalno menjaju. Zato nije lo?e znati ?to vi?e mogućih re?enja za neke situacije u kojima čovek mo?e da se nađe. Uostalom, ?to ka?e Max, sačekaj pa vidi.

Sve u svemu, jasno mi je da i ti kapira? da ?kola nije toliko lo?a pojava, inače se ne bi okru?io pismenim ljudima koje pominje?. Samo tako, jer kada se jednom bude? na?ao u nebranom gro?đu takvi (ili neki slični) će moći da ti pomognu. Meni jesu. Otada po?tujem ?kolstvo (čak i ovo na?e, srpsko, svo nikakvo i nazadno po svim parametrima).

V.