Thread: nekad i sad
View Single Post
Old 03-08-2008, 12:56 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: nekad i sad

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Zanima me da mi neko malo preciznije dočara kakav je bio proces snimanja aran?mana i produkcije istog, nekad, avaj, kad nije bilo kompjutera niti digitalnih snimača. ..Jasno je meni da su tada postojali vi?ekanalni analogni "traka?i" na kojima se snimalo, međutim, nije mi sasvim jasno kako je i?ao proces posle , u miksu. Kako se "farbalo"?...Kako se editovalo? Mi sad imamo uglavnom svi prikaz aran?mana u na?em hostu-sekvenceru, pa klikćemo tamo-vamo pomjeramo, re?emo, palimo gasimo efekte...Čini mi se da se tada svako promjena morala nasnimiti opet - tako da oni nisu imali vremena za puno izdrkavanja ko mi Kako su stavljali efekte? Da li su snimali suvo ili sa njima? Tada nije bilo ni?ta da taj signal procesira kroz efekat i da on ostane takav, već sa sa svakim procesingom morala nanovo snimiti ista ta traka, zar ne? Takođe, sasvim mi je jasno da su svirački muzičari morali da budu nestvarno bolji nego mi danas Tada je bilo puno te?e svirati po djelićima...mi sad imamo editore, sekvencere - kurce-palce- tako da sve manje ima potrebe za pravim studijskim muzičarima...sa puno manje sviračke vje?tine mo?e da se dobije vrhunsko sviranje na snimku...

Kako je bilo, pričajte!
Misli? na elektronsku muziku ili onu koju danas vole da zovu "gitarskom"? Po?to su to oduvek bili različiti procesi.