Absorberi i Reverbtime sobe RT 60.
Jedna ili ta naj bitnija karika dobiti dobar zvuk sobe zapravo iskren zvuk. Primjetio sam da se to na forumu naj manje tretira kako bitno ili sam to jednostavno previdio.
E kako tu poceti da se ne izgubi pregled .
Prvo
Ono sve gore sto sam napisao, se odnosi na zvuk u sobi. I jako je bitno za nas.
Mislim daje naj bolje sada uci u temu abrsobcije. Jer moramo svatiti sta se desava, da bi to kasnije primjenili u praksu.
Jacinu absorbcije jednog absorbera se izdaje u latinsom znaku alpha i to od 0 do 1.
To znaci nula 0 % nema absorbcije i jedan 100 % absorbcije. Ako imam koificjenat alpha 0,5 onda nam taj material 50% absorbira svuk i 50% relfektira.
E sada imamo jedan mali problem jer nijedan material absorbira 31,5Hz i 8000Hz isto. Vec razlitito jako.
Zato se narucito u glazbi gleda oktava od 31,5 do 8000Hz.
Ima masa tabela u netu koje vam mogu pomoci da vidite koje materiali imaju koji koificjenat absorbcije alpha.
Trazite pod “Absorptionsgrad”, u gradjevini se ide samo od 125- 4000Hz. Jer ihn nisu bitan bas ili visine, nego razumlevanje glasa.
Imamo tri razlicite vrsta absorbere.
- Absorbere za donje frekvencije i oni samo duboke frekvencije gutaju.
- Absorbere koje rade na jednom odredjenom spektru frekvencijja oni mogu postic koificjenat absorbcije od 0,8 do 1. o tom cemo malo kasnije ( Low mid absorber)
- Absorbere koje rade siroko pojasno tu spadaju svi porosni absorber to znaci kamena i mineralnavuna.
Tabela sa koificjentima sa odnosm frekvencije. sljedi