Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja.
Tako je barem meni bilo.
Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati.
Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno.
Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja.
Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike.
Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju.
Proracun Sobe Reverb Time RT 60
Ko jos nije skonto Akustika je cista fizika i metematika.
Zto to navodim covik sam koji zeli poslusati svakoga. I za sve imam otvoreno uho. Ali ocemu sada zelim pisati su evropske i svjetske norme, koje dolaze u slede racunice i primjere do izrazaja.
Znam da na forumima ima ljudi koji imaja drugo misljeje. Zato bi se tio omda malo ograditi. Ovo nisma ja izmislio vec sam ucio od ljudi koje to rade dugo godina. Cito knjige i danima bio po netu. Da bi razumio barem malo tu cilu thematiku.( primjer naravno da ima svaka soba svoje anomalije ali ce ostati vazada 2+2 = 4, snaci da u sobi od cetri metra nemoze stati duza frekvencija od 43Hz isto kosto nemoze stati u casu od jednog litra 2 litra!!.)
Ako smo se znaci odlucili za jednu geometriju sobe, malo se bavili oko reflekcija i zanamo od prilike sta ce se desavati u dubokim frekvencijama, onda smo odradili jedan veliki dio toga sto na nas jos ceka.
Ali jos jedna bitna stvar ostaje da bi dosli do dobrog rezultata. Ostaje
reverbtime sobe.
Sta je to??
Sta mi zelimo, je da je revebtime(Hall) sobe u cilom spektru frekvencija isto duga. Da bi nas mix mogli ocjeniti realno.
Defenicija:
Reverbtime sobe RT 60 se oznacava u milisekundama, i to je vrjeme koliko Signal triba da se smajni za 60 dB nakon gasenja Signal. Posto su frekvencije razlicito ernergeticne smanjivaju se i razlicito brzo( Isto poznato iz mixa.) Programi ali naj cesce racunaju RT 20 ili RT30 koji mi mozemo preracunati u RT60.
RT60 = 2x RT30 = 3x RT20
Ja cu vam navesti jednostavniju formulu za racunanje Reverbtime koje je za nase svrhe sasvim dovoljno tocna.( Na SAE stranici imate isto jeda calkulator link je dole)
Formula po W.C. Sabine
RT60 = 0,163x (V/(Sxalpha))
RT60 = Reverbtime
V = Volumen Sobe
S = Povrsina Sobe
Alpha = prosnicni koificjenat absorbcije Sobe.
Posto nase povrsine u sobi imaju razlicite koificjenat absorbcije. Moramo izracunati koificijenat povrsine koificjenat alpha za sve povrsine u sobi.
Alpha = S1*a1+S2*a2+…Sn*an/( S )
S1-Sn= razlicite povrsinei u sobi
a1-An= su koificjenti ti razliciti materiala i povrsina
Konkretni cilj je dobiti od 0,25 do 0,3 ms od 31,5 Hz do 8000 Hz u Reziji. Posto imamo neke tolerancije evo vam jedna tabela.
i mozete to sve izracunati ali bi vam ja preporucio da izmjerite sobu. Jer svaka soba ima svoje anomalije kako smo vec zakljucili.( Stol, masine, i vec sta sve stoji u sobi)
Koristie naj bolje svoje zvucnike da mozete odma na njihove nedostatke reagirati. Sto se tice mikrofon je dosta naprimjer jedan
BEHRINGER ECM8000.
Nesto losije nebih uzimo. Naprimjer sm 58 nedolazi u obzir jer ta vrsta mikrofona imaju krivu karakteristiku.