Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja.
Tako je barem meni bilo.
Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati.
Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno.
Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja.
Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike.
Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju.
Zvucnici
Prije nego sto stignemo do absorbera i reverbtime sobe hocu jos nesto napisati u vezi zvucika.
Cito sam toliko threadova kako I di postaviti zvucnike di sjediti itd. To vec mozete procitati na forumu.
Samo zelim jos drugo svjetlo baciti na tu temu. Jer se ubiti opet sve vrti oko reflekcija i oko zvucnika i velicina sobe.
Svi znate da se kaze da se sub moze biti poscioniran u sobi dije nekom volja.(dalije to tocno je druga stvar) sta hocu stim da kazem. Duboke frekvencije se kao kugla rasiruju. Mislim da vam to netribam objasnjavati.( i sve da hocu fale mi nekako strucne rjeci)
Ajmo sada malo teorie. Ako imam svucnu kutiju koje su dimenzida 20x40 cm onda se svaka amplituda ili zvuk iznad 1720 Hz nece iza kutije rasiriti. Izmedu 20cm i 40cm jeste 860Hz do 1720Hz ce se baram preko uze strane zvuk iza kutije rasiriti. 40cm jeste manje 860 Hz ce se zvuk iza kutije rasiriti.
Sta se desava, svuk koji se sada preko zida vraca do mejesta slusanja sa zakasnjenjem, se pomjesa sa direktnim signalom i dolazi opet do ibrisavanje frekvencija, i to na sirokom polju.
Stim mozemo zakljuciti da se Reflekcije ranije i jace vracaju. Sto je god svucnik blize zidu.
Da sada nebacam optem neke Formule oko sebe docu do dva rjesenja.
1. za taj problem udaljiti zvucnik sto dalje od zida i zid popuniti sa absorbcjonim materijaom da oslabim reflekcije sto jace.( Absorberi bi trebali u nasem slucaju raditi optilamno na frekvenciji ispod 860 Hz da ubijemo reflekciju sa zida)
2. ili zvucniku dati (teoretski) beskrajnu veliku povrsinu tako da se duboke frekvencije nemogu lomiti iza zvucnika.
Kako je to mogu postici? Jednostavno staviti zvucnik u zid tako svana soffit montaza sljedeca slika vam to objasnjava.
Sta sam dobio stim?? nemam nikakve probleme sto se tice reflekcija iza moji zvucika. I imam jedan problem manje u tom silnom lancu problema Akustike.
Evo vam jedna stanica di je to jako dobro rjeseno.
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...offit+mounting[/SIZE]
Da vam odma kazem odma. Ovo je jako subjektivno. Jer sam dugo trazio rjesenje za tu prolematiku. Mrzio me taj poso pocimati. Ali sam dobio tako dobre rezultate da vam tu altenativu nisam tio izostaviti.
Sta se nesmi zaboraviti da se mora kod passivni zvucnika skretnica preurediti sto je vec komplikovano, ili koristiti aktivni skretnicu.
Ali ko ima aktivne zvucnike nece imati problema . Inace je dosta spustiti –3 dB na skretnici.
I mora biti bassreflex cjev naprjed.
Ovo ovdje mozete naci skizzu jednog Suffit sistema.
http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/6/20996410#20996410