Re: Budva 2008????
Izgleda da se svako bori za svoj, zasluzeni ili nezasluzeni deo kolaca, kol'ko vidim, a dosta dobro vidim jos uvek, na snazi je (zapoceo Sloba Milosevic)
TOTALNO IZVRTANJE SVIH ESTETSKIH, MORALNIH, i ostalih VREDNOSTI.
Gubimo iz vida sledece:
Ne treba da prilagodjavamo festival pesmi koju smo snimili, nego da prilagodimo pesmu i aranzman festivalu, koji ima svojih uslovnosti. Kada radimo snimak, ili CD,tu nema razgovora, radimo kako nas vodi nas "umetnicki" duh, ali festival sa zivim orkestrom ima svoje prednosti, ali i zahteve, koji bi trebalo da se postuju, a ne da pljujemo samu koncepciju festivala, zato sto nesto ne UMEMO i NE ZNAMO da uradimo. Sto se snimka tice, sta ako snimak uopste ne postoji, nego je sam festival mesto i vreme PRVOG IZVODJENJA?
Nemojte nalaziti opravdanje u produkciji ili tehnologiji, nego prilagodite aranzman uslovima i zahtevima festivala, pa da budemo svi jednaki. Nemoj da ispada kao u George Orvelu "1984" sa postulatom "neznanje je moc"
Tu naravno ne mislim na Oggyja, za koga znam da UME da napise aranzman, ali mislim na mnoge druge koji to NE ZNAJU, a Oggyju zameram sto nije napravio pesmu, ili aranzman tako, da sa nota moze da se odsvira, i da zvuci adekvatno, a ne da na osnovu isproduciranog snimka objasnjava gitaristi sta i kako da radi - to se prosto u tim "zivim" slucajevima ne radi...(kreativni deo, koji se notama ne moze zapisati, se ostavlja "talentu" muzicara da ga sam, po svom ukusu i stilu "donese"). Eto, ponavljam, sve ovo je MOJE misljenje, ne sto sam pametan, ili talentovan, nego sto imam iskustva. Ovo sto Lacky kaze "ko ce to da slusa" - verovatno je u ovom slucaju u pravu, ali festival koji ne nosi predznak "mediteranski" mozda i moze da se slusa, zavisi od pesama, a ne da li je "zivi" orkestar ili playback (sramota koju je San Remo skoro potpuno odbacio, izuzev kada se radi o slucaju koji je Oggy naveo)