View Single Post
Old 28-05-2008, 10:18 PM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Subjektivnost vs Objektivnost

Nije bas tako...
Shime prica iz ugla coveka koji obavlja usluznu delatnost.
Svi mi ("svi") koji zivimo od toga, vecinu vremena ugadjamo drugima, jer retko ko moze da priusti da ugadja samo sebi, a da zivi od ovog posla.
Kada vozis autobus, pa si ljubitelj ostre i sportske voznje, nije u redu da to nameces putnicima koji su tu "ni krivi- ni duzni", vec jje tvoj posao da ih mirno prevezes sa jednog na drugo mesto.
Isto je tako i u muzici.
Kada imas klijenta, moras da ispostujes njega.
E, sad pitanje je etike, da li je u redu uzeti posao za koji unapred znas da ti se nece svideti onako kako to klijent zeli ili je postenije takav posao odbiti, ako ne umes da prevazidjes licni ego trip "velikog i najpametnijeg".
Najgore sto moze da se desi je da takav posao prihvatis, a da si svestan da ces se nametnuti svojim stavom protivno zelji onoga ko te angazuje.
Kada isterujes svoje tripove ili radis nesto potpuno tvoje ili biras saradnike istomisljenike kojima ce to da prija.
Jedino tako je ispravno.
Mada moram priznati, a to sam bas ispricao Shimetu i Duletu prosle nedelje kad smo se videli... Desavalo mi se da mi covek kaze "E, ne diraj ovo! Ovo mi je najbolja pesma na ploci!", a meni iako sam ja radio, zvuci naj losije od svih 10 pesama! Onda sam ja krisom seo i uradio sve ponovo, na svoju ruku, o svom trosku, samo zato sto nisam mogao da pristanem na tako nesto, niti da predjem preko svog ukusa (iako se to nekome jako svidelo). Objektivno, moje su namere bile najpostenije moguce, ali se opet postavlja pitanje da li je to bilo eticki...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline