...Eh sta su ubedjenja... Ako kazes - 'A. snimak je obradjen na Lexiconu', masa ljudi ce reci - 'Glas za A, da bolji je, naravno!' A ako onda kazes 'Ne, ne, zbunio sam se, B. snimak je zapravo sa leksikona'. masa ljudi reci ce - 'Pa da, ustvari ipak se B. cuo bolje' ...
I jedan i drugi rade sa matematikom. Imaju DSP procesore u sebi sa razlicitim algoritmima, ali u sustini samo koriste drugaciji algoritam za obradu. Konvertori na izlazu mogu da promene malo kvalitet, ali kako je elektronika postala zaista jevtina, sumnjam da ce neko unistiti nekakav lexicon ili bilo sta drugo od audio karti za profi namenu losim konvertorima na izlazu.
Ako se u obican CPU sa kompa ubaci lexiconov algoritam za racunanje reverba i propusti kroz nekog MOTUa, trebalo bi da se dobije APSOLUTNO identican signal, koji, kad bi se sabrao sa invertovanim originalnim, dao bi cistu tisinu... Dakle stvarno je glupo na taj nacin raspravljati o spravama. Da li zaista postoji izraz TOPLINA u mixu, ili su to samo nijansirani odnosi frekvencija...
Jos nesto... Neverovato je koliko subjektivni utisak tj. predrasuda moze prevariti slusaoca. Slazem se sa nekim ko je ovde napisao da nije trebalo reci koji je snimak na cemu obradjen. On je rekao sve ovo sto sam ja pisao u jednoj recenici
Sve je CISTA matematika. Bar danas...
Usput, na poslu imam Lexicon MPX-1 i iskreno vise volim da u nekom pluginu pokusam da dobijem zeljeni efekat, mozda i bolji, nego da bauljam kroz komande MPXa... Verujte da sam posvetio dosta vremena ne bi li iz njega izvukao maximum, ali on meni ne zvuci nista bolje od nekog boljeg plugina.
Imam i SCOPE. Tek njega izbegavam - Reverbovi su mu totalno 'plasticni', mozda kad bih izdvojio nekih 500e za neke 'profi'
Izvinite sto sam se raspisao ovoliko, ali imao sam slicne rasprave sa izvesnim ljudima da li je bolji MAC ili PC za audio, pa sam se malko dao isprovocirati
Pozdrav...