Thread: Modular Diy
View Single Post
Old 14-05-2008, 07:44 PM   #8
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Modular Diy

Quote:
Originally Posted by Don Solaris View Post
A jel postoji neki mod da se "pokvari" MOTM oscilator, odnosno njegov tunning? Vidim na siteu frajer se hvali da mu je pitch drift 0.05%. Meni to djeluje pre savršeno.

Ja znam da na full sređenom CS-15 imam drift od barem 5% tokom sat vremena. Znaći, sto puta veći!! I to mi se zapravo najviše sviđa kad dva oscilatora stalno plutaju.

5% je puno previse.

ako pricamno o driftu kao necem pozeljnom, znaci "debljini" ili kako hocete, onda se tu ne radi o jednosmejrnom odstimavnaju preko mjere, ili da je oscliator pokvaren i jednostavno nestabilan..,i neupotrebljiv za snimanje..,

nego, npr, jedan "debeo" oscilator , kao moog 900, ima tzv. microdrift - stalno sve to varira okolo naokolo. velkim i potpuno random frekevncijama ali male amplitude. recimo da muje prosjek jos ucvijek tocan. .

tanka je neki put linija izmedju onog prvog i ovog drugog. pogotov ako vco nije u dobrom stanju..

po meni, MOTM je preravan u odnosu na moog u kontekstu drifta. ok. ali sami sound mu je dobar i mocan. u odnosu na LP i Voyager, zvuci puno puno "zdravije". nema plastike.

@retroman: drift, u kontekstu "debljine", sto cesto imaju vintage dizajni, nemoguce je postici nekom modulacionom funkcijom a la S/H ili LFO na pitch i sl. to su ljudi godinama pokusavali, sto na virusima sto na dco analogiji itd. prepravilno i prekrupno da bi aproksimacija bila vjerna.

Last edited by clusterchord; 14-05-2008 at 07:57 PM.
clusterchord is offline   Reply With Quote