Nisam ni ja ne?to iskusan, moj studio je kućni, ali se javljam jer si u situaciji u kojoj sam ja bio. Ja sam pre dolaska kupovao, doneo... i onda sam vremenom ovde uvideo ?ta bih promenio da to ponovo radim. Dakle, generalno bih uzeo manje stvari ali boljeg kvaliteta, pri tome iskoristio maksimalno ?to sam u USA i uzeo stvari koje ću naći jefinije ili lak?e nego u Evropi.
?to se tiče cele A/D priče, potrebna su 2 kvalitetna konvertora za većinu primena i jo? nekoliko srednje klase kad treba da se pokriju komplet bubnjevi. Tako će? za najmanje para dobiti maksimum, umesto da uzme? 8 srednje ?alosnih konvertora, kao ?to bi dobio sa 800R od kojih će? koristiti samo 1 ili 2 istovremeno skoro uvek. Mytek Stereo 96 ADC+DAC ko?taju $1800 a, ka?u, vrhunski su konvertori. Za iste pare mo?e i Apogee Rosetta 200, čak će ti verovatno mnogi to preporučiti jer je poznato i provereno ime i imaju neki "?mek" koji daju signalu pri konverziji koji se ljudima sviđa (ovo ne znam lično, samo prepričavam. Za beskrajne rasprave o konvertorima pogledaj Gerslutz forum). Dakle, kad to pokrije? treba ti način da to ubaci? u komp sa jo? nekoliko ADC za ostale kanale. Ja za to koristim RME Fireface 800 koji ima digitalni ulaz u koji ubode? konvertor i jo? ima dodatno svoje kad mi treba vi?e kanala. Tu su i 4 preampa, pa kad u linijske ulaze ubodem ostale preampe koje imam - ?ta će mi mikseta
Druga validna kombinacija je ona koju si ti nagovestio idejom da uzme? 800R. Onda za ulaz u komp umesto FF800 uzme? 9652 koji nema konvertore već samo digitalne ulaze ali je $1000 jeftiniji, taman za 800R, ali si onda zavr?io s lo?ijim konvertorima, mada ima? vi?e preampa... zavisi koliko ti treba - ako poslu?a? savet da uzme? 3 preampa sa strane, da li ti treba jo? 8?
?to se tiče miksete, moj savet je bio da, ako hoće? onyx preampe i gledajući celu sliku, dovoljno ti da uz FF umesto 800R uzme? mali 1220 ili 1620 mikser, dakle bez konvertora a sa dodatnim izlazima da mo?e? da ima? posle za headphone i druge submixe. Ipak, mislim da mikseta u modernom kućnom studiju nije uop?te potrebna, odnosno da ona mo?e da postoji u obliku softverske miksete (npr RME Totalmix koji dolazi uz FF i 9652). Kad snima? ne?to ?to treba da uđe u komp ili da čuje? ono ?to iz njega izlazi, poslednje ?to ?eli? je da prlja? zvuk kroz osrednju miksetu. Neku upotrebnu vrednost u tom smislu (analogno oplemenjivanje zvuka, summing, dobar EQ i sl.) daće tek mikseta koja ko?ta mnogo vi?e.