Thread: Albert Hofmann
View Single Post
Old 03-05-2008, 11:48 AM   #36
iatros
Member

Default Re: Albert Hofmann

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Zasto legalizacija? Zasto neko uzima milijarde na osnovu te ne-legalnosti? Ne vezano uopšte za muziku...nemoj da me shvatiš kao nekoga ko opravdava drogu (naprotiv, vidio si to ako si pročitao moj dugački post Zar je teško shvatiti tu perfidnu igru koja se igra oko čitave priče vezane za nelegalnost opijata! jedina stvar koja narkoticima daje toliku novčanu vrijednost je ta činjenica da su iliegalani! Ne košta kokain npr. toliko zato što je dragocjen sam po sebi, niti što je to toliko skup proces proizvodnje, već zbog "opasnosti" prodaje!
Da, razumijem te donekle! Samo ovisnost od opioidnog tipa, u koju nespada cocain, je i psihickog i fizickog karaktera! Veoma brzo se postane ovisan! Nosi sa sobom koliko se sjecam u preko 30% (Nisam siguran, mogu provjeriti) slucajeva i infekciju sa hepatitisom C, hronicna vrsta viralnog hepatitisa! A kad dodje do tog fatalnog stanja, ovisnosti o opioidima, onda je u "normalnim" zemljama, kao sto Shiva rece, terapija prvog reda substitucija sa opiodima (Methadon, Substitol, Buprenorphin, Morphinderivati) upravo zbog razloga da se te osobe nebi gurale dalje u ilegalu, u sumnjive krugove vec da dobiju kontrolirano drogu na recept od svog ljekara! Da se sprjeci taj needle-sharing, koji na kraju krajeva proizrokuje Hep. C, HIV itd itd! Cocain je vec druga prica, ovisnost je psihicke vrste i nije toliko fatalna u mnogim slucajevima ali svakako ne nosi nista dobro sa sobom! Pozdrav!

Last edited by iatros; 03-05-2008 at 11:51 AM.
iatros is offline   Reply With Quote