Thread: Albert Hofmann
View Single Post
Old 02-05-2008, 06:32 PM   #22
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Albert Hofmann

Ne bih se direktno uključivao u raspravu ali generalno me jedna stvar nervira - (mislim da ne idem previ?e u off topic)
"Antinarkomansko du?ebri?ni?tvo"
Nedavno gledam tv i priča kako stoje stvari u holadniji u kojoj ako se dobro sećam, manje tro?e marihuanu i imaju ni?i stepen narkomanije u odnosu na druge evropske dr?ave, iako mo?ete otići u kofi ?op i poduvati d?oint legalno. Mislim da je jedna od najopasnijih stvari stavljanje bilo koje supstance koja se koristi u ilegalu - jer je upravo to način da ta supstanca postane predmet kriminala, način da podzemlje zarađuje novac i način da vlada nema nikakvu kontrolu nad time. Tj, izgleda da odustajanje od prohibicije u USA svojevremeno nije osvestilo ljude od poku?aja da se konzumiranje nečega zabrani jer je "nemoralno" i "razara dru?tvo".
Ovako, stvari su u domenu budala?tine. Ne?to je kao "ilegalno" a svi se razbijaju nekontrolisano od narkotika, i lako se nabavljaju. Sa druge strane, ljudi umiru od alkoholizma, pa niko neće da ukine ljudima alkohol kao psiholo?ki ispusni ventil.

Negde mi je to kao u southpark-u kad ovaj profa ponavlja "drugs are bad", većina ljudi samo to ponavlja kao frazu, a nema pojma o narkoticima. Konačno, sa neke mo?da sumanute tačke gledi?ta, sa jedne strane bi voleli vi?e turista, pa ?ta bi falilo da Beograd ima tuce Kofi ?op-ova i da neko poseje par hektara konoplje umesto kukuruza? Umesto da klinci moraju da se kriju u parku, mogu lepo da dunu na javnom mestu gde se vidi da li su ?ivi i zdravi, ilegalna trgovina time do?ivljava ozbiljan udarac, dr?ava mo?e da zaradi ogromne sume na porezima. Naravno to se neće desiti, jer je u redu da se tinejd?eri skupe u parku i razvale od jeftinog piva i ilegalno nabavljene trave "kr?tene" lekovima, samo ako to njihovi roditelji ne moraju da znaju, ali bi bilo "nemoralno" da se klinci "drogiraju" negde na javnom mestu gde je to vidljivo.

U neku ruku, nalik protivljenju legalizaciji prostitucije, jer je "bolje" da ?ene umiru od polnih bolesti i budu maltretirane i obespravljene, nego da dobiju zdravstvenu za?titu i ličnu bezbednost a dr?ava uzme sebi porez od onoga čime se bave.

I da predupredim neka eventualna nakaradna viđenja mog komentara kao "pro-narkomanskog", ne pamtim kad sam se napio zadnji put, ne pu?im, vutra mi nije ne?to interesantna za konzumiranje, vegetarijanac sam itd. Samo jednostavno ne verujem da zabrana nečega ?to ljudi ?ele da konzumiraju ikada mo?e imati efekat u praksi, ?to bi valjda do sada trebalo da je postalo očigledno.
Dushan_S is offline   Reply With Quote