Zasto si zacudjen?!

Ako imamo skupinu od preko 30 kanala pratecih gde ni na jednom nismo upotrebili HPF desava se mnogo toga sto ne cujemo a moze da pomera membranu nasih monitora i pravi nam smetnje i guzvu, ne vidim kako ce tu da pravi problem
dodatih 40-50 hz, kad je i to zapravo suvisna frekvencija, ko od nas moze da je proizvede svojim glasom, pa da bi nam zatrebala u mixu bas na vokalima?!

Znam, pricali smo o nozi i basu, ali svako pojacalo moze da se izbori sa 40 i 50 hz (matematicki i skoro necujno dodatih) najnormalnije, dok sa sub frekvencijama ispod 20, pa vrlo cesto i vise hz vecina nije u stanju i ne samo pojacalo vec se u samom mixu stvara nepotrebna guzva i zato se desava da snimak
ne dise kao neko rece...
U svakom slucaju treba se malo poigrati osciloskopom pa preslusati neke frekvencije za koje smo mislili da znamo kako zvuce, ja sam se prilicno iznenadio kad sam cuo
tih 50 hz, tako da sam i pored toga sto sam ranije bio pristalica NE secenja sub frekvencija radi ne znam ni ja cega, shvatio da je sve to jako nisko i potpuno neupotrebljivo.
Uostalom to nisam ja izmislio...
Da budemo konstruktivni...

Imamo bubanj, bas, vokale, gitare, klavire, padove i perkusije. Sta tu ima potrebe da svira ispod 30 hz?!