View Single Post
Old 23-04-2008, 12:08 AM   #81
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Autorska i izvođačka prava

Tijanic jeste bahat covek, ali daleko od toga da je glup. Vec drugu godinu RTS neplca prava zato sto je to Tijanic odlucio. A radi se o sledecem: SOKOJ kao agencija za zastitu autorskih prava u muzici svoja zakonska prava ostvaruje preko agencije za zastitu autorskih prava i intelektualne svojine. A u njihovom pravilniku a i u zakonu stoji da je konzument duzan da placa prava, ali nema niti jedne klauzule ili tacke koja odredjuje sankcije ako konzument neplaca. Tj. vi ste duzni da placate, a ako neplacate, nista.
Tako da Tijanic vrlo vesto koristi tu rupu u zakonu.
Medjutim na zulj su mu stali kada je Evrovizijska asocijacija saznala sta se desava, i zapretila Tijanicu da ce im oduzeti organizaciju Euro songa ukoliko ne produze ugovor sa SOKOJ-em.
A upravni oddbor Sokoja je resio da mu ne potpise produzenje ugovora ukoliko neizmiri dugovanja[koja su trenutno(nemojte me drzati za rec) oko 200 miliona dinara]. Koliko ce upravni odbor biti uporan pri svome stavu videcemo.
Ali postoje tu sada kuloarske price, da organizacija Eurosonga ide toliko lose i traljavo(neznaju 'dje udaraju), da (poznavaoci prilika kazu) postoji velika verovatnoca da se takmicenje kod nas uopste i neodrzi.
A u tom slucaju bi Tijanic okrivio direktno SOKOJ(koji jos uvek nije kontaktirao da resi problem, a do takmicenja ima 20-tak dana) kao glavnog krivca(sto nema nikakve veze sa realnoscu), zbog propasti organizacije Eurosonga.
Medjutim to je samo jedan segment cele price.
Drugi deo je sledeci:Isto tako dobro informisani ljudi tvrede, da odredjeni politicki oligarsi (koji su trenutno u jezivoj trci za glasacko telo, tj. predizbornoj kampanji)zestoko pokusavaju da izminiraju odrzavanje Eurosonga, da bi nakraju za pripremljenu lomacu imali krivca.
No svejedno, sta god bilo, ja sam izneo ono o cemu se zadnje vreme po odredjenim krugovim suska.
Bilo bi mi drago da ovo ostane samo na prici i da sve bude uredu, ali kao sto stara poslovica kaze: Dao Bog pa se ti 'ćeri za bega udala, a cigani ti oko kuce hodaju!

Last edited by LACKY; 23-04-2008 at 12:19 AM.
LACKY is offline