Re: Mrzim narodnjake
Od kad to "Narodnjaci" imaju veze sa narodnom muzikom? I to bi se moglo reći.
Problem je vreme u kom je ta "Turbo folk" muzika nastala, i civilizacijsko dno ove države u kom je pustila koren i procvetala. Pa ljude automatski podseća jedno na drugo.
Tu je naravno i njen tradicionalno ne sjajan kvalitet, i to što se radi o proizvodu koji se praktično nikada ne radi sa i najmanjim umetničkim pretenzijama.
Da nije narodnjaka, klinci bi opet slušali neko smeće na splavovima... Takvo je vreme na žalost, pogledajte mtv malo. Ja ne uspevam videti razliku između (komercijalne) hip hop scene i turbo folka. U stvari, ovo prvo je gore. Znači realno, možda i pratimo svet. Američka top lista, koliko tu ima kvalitetne muzike koja će ostati iza onih koji je "izvode"?
Nego kontam, bilo bi lepo kada bi narodna muzika mogla vremenom da se očisti malo od budalaštine, da se potraži kvalitet i stvore merila istog, da se umiri kult pevača i pojave neki kantautori, pa se ljudi počnu pitati da li je neko samo izvođač ili je to njegova lična priča i prava emocija itd itd. Znači isto ono što se desilo u americi sa njihovom izvornom muzikom koju su nametnu li kao "svetsku".
Konačno naša narav, to što se zadovoljavamo malim, što nam je pao svaki kriterijum, tu je negde krivica. Bez uvrede na Vladin račun, ali ja ne vidim po čemu je suštinski boljitalas klonova Georgijeva ili kvazi rnb disko pop pokušaji domaćih pevačica koji zvuče kako mali đokica zamišlja "soul" od turbo folk talasa? Štancovana primorska balada sa osećajnim muškim vokalom koji se zagledao u daljinu i "žali za njom jer ga ostavi" ima prednost samo zato što je neko proglasio da je to "kulturnija muzika" u odnosu na narodnog pevača koji širi ruke nakon što je slomio čašu i peva da "žali za njom što ga ostavi"? Da li je suštinski zvuk etnosa loš sam po sebi, i treba ga iskorenjivati jer je koren svog zla (jer zašto bi na primer američki etnos morao biti superiorniji od našeg) ili je nešto drugo ono protiv čega se treba boriti? Bendžo je u redu ali zurla nije? Uvesti zakon na nivou države da se zabranjuje korišćenje harmonike, jer će nas to spasti?
Nije to sve baš tako jednostavno i podeljeno na "dobre i loše momke".
|