Re: Sae institut u engleskoj
Sad su mi puno jasnije tvoje pobude. Jedna stvar mi je usput zapala za oko, a to je pitanje "prodaje".
Iako javno pljujem na sva usta raznorazne plagijatorske produkcij, privatno moram da se slozim sa vinovnicima tih prevara. Pogotovo sa onim koje su dovoljno kvalitetno uradjene (moj prezimenjak n.p.r.) Slazem se u smislu "treba osisati ovce". Pitanje savesti se moze srediti humanitarnim radom. Niko nemoze da te prinudi da muziku koju volis radis za manju kintu kako bi bila prihvatljivija za "mlad organizam"
Nego, sta se misli o osnivanju esnafskog udruzenja? Nekog organizma koji bi organizovao priznavanje prakticnih znanja i izdavao diplome na osnovu rezultata u poslu. Glupo bi bilo da ta diploma (priznanje) bude obavezan uslov za bavljenje poslom, ali bi bilo mnogo fino da svako ko vredi i po opstem strucnom misljenju zasluzuje odredjeni akademski nivo to svoje pravo ostvari.
U spoljnom svetu postoji dosta takvih organizama koji jednostavno na osnovu vremena provedenog u struci ili postignutih znacajnih rezultata organizuju strucne ispite za priznavanje skolske spreme onima koji su sami sebi bili univerzitet.
Uloga takvog esnafskog udruzenja moze da bude sindikalno-socijalnog tipa. Da kontrolise rad skola, u saradnji sa njima organizuje gore pomenute ispite, bavi se zastitom prava i tome slicno.
|