Quote:
Originally Posted by Arthur
.........
hmmm... osnove jesu kljucna stvar, ali daleko od toga da ih samouki ne mogu nauciti.. zapravo, ne propagiram ja 100% samoukost, vec craftmanship, tojest, zanatski pristup ucenja od starijih majstora, nacin na koji se i preko radi vec decenijama.
|
Arthure, nevolja kod samoukosti i zanatskog pristupa je nedostatak odgovora na pitanje "zasto?", ako ikakve odgovore dobijas, to su odgovori na pitanje "kako?".
Imao sam priliku da prelistam beleske jednog SAE studenta (UK), na temu akustike... program i predavanja koja imaju su, po meni, jaaako dobri, jer,
iako posle tih predavanja nemas dovoljno prenesenog znanja i sigurnosti da sredjujes studijsku akustiku, sebi i drugima, mozes sa lakocom da prepoznas nestrucnog akusticara, jer su predavanja (barem ova iz UK) bazirana na jednostavnim principima i pravilima... koja se skoro nikako ne mogu zaobici.... jednostavno, neko je izvukao te osnove, bez preteranog teoretisanja i sveo to na zanatske principe... (o tome ti pricas) koji ti samo pomazu da se ne udavis u ovom moru zamki... nista vise od toga...
E bas na to mislim, s obzirom na izvore i haos koji na netu postoje po ovom pitanju (studijska akustika), na takav (tvoj) nacin, ne mozes sa lakocom da procenis sta je od svega na netu tacno a sta ne... dok, na primer, u ovim SAE beleskama koje sam prelistao nisam video ni jednu sumnjivu pricu, verovatno zato sto je ta predavanja sastavio neko ko nije SAE student/diplomac, nego je strucnjak za studijsku akustiku, sa akademskim (pred)znanjem, i koji je umeo da izvuce sustinu iz svog iskustva i znanja, a da pri tom ne zamlacuje citaoca/slusaoca njemu nebitnim stvarima za struku kojom ce se baviti.
Pricam samo o kursu iz akustike studija na SAE u UK, zato sto sam tu koliko-toliko kompetentan da ista kazem... za ostalo ne znam.
Drugi je problem kod ucenja bilo cega uciti i stvari koje ne volis, i nauciti ih do nivoa da polozis ispit... kada to radis sam, obicno ih nikada ne naucis, jer nemas ni volje ni zelje da se smaras... i to ti ostanu vecite rupe, mnogo vece nego da te je neko na bilo koji nacin naterao da to ipak barem iscitas do te mere da mozes ispit poloziti. Pri tom ne mislim konkretno na tebe, nego je to jednostavno preterano rasirena pojava... da ljudi neke stvari vole a neke ne... i da obicno treba strahovit karakter da bi se "samostalno" ucilo nesto sto ne volis... a to je retka pojava.
EDIT:
Treci je problem izboriti se sa sopstvenim predubedjenjima, ako su pogresna, odnosno sa ad-hoc stavovima o pojmovima o kojima nemate znanje... mnogo para, znoja i vremena treba da se to sve slozi onako kako mora.
pozdrav
bogi