View Single Post
Old 09-04-2008, 03:51 PM   #6
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Evo proslo je neko vreme, malo je i potrajalo, majstori su me ispalili kad su trebali da pocnu da rade pa sam uz pomoc jednog drugara i moje lepse polovine u inat krenuo sve sam da radim Da sam znao u sta se upustam ne znam da li bih se krenuo u ovu avanturu, ali na kraju je ooogromno zadovoljstvo pogledati delo nekoliko vrednih ruku.

Znaci, napravljeni su bass absorberi u coskovima, nise koje su postojale u prostoriji su ispunjene visecim bass absorberima i zatvorene gips plocama. Napravljena su dupla vrata koja dele studio i susednu kancelariju (vrata nisu nista specijalno, nejjeftinija ali je neverovatno koliko dobro funkcionise sistem sa dvoje vrata kao zvucna izolacija). Postavljen je namestaj (radni sto treba da dodje po meri pravljen i sa rekovima) i nesto tehnike (ostatak se ceka)....pocinje faza testiranja i slusanja prostorije i razmisljanja o sledecim akustickim tretmanima...

Prvi utisak mi je bio mnogo zbunjujuci, zvucnici na koje sam navikao (u kucnim uslovima), odjednom zvuce potpuno drugacije i cak mi se cini mnooogo lose (Yamaha MSP 5). U potpunosti sam u konfuziji, svakako sam planirao da uzmem vece studijske monitore ali tek za nekih mesec dana, ali sam mislio da ce mi ovi posluziti dok ne uzmem nesto drugo. Nikako ne mogu da se naviknem na zvuk. Namece se pitanje, da li je losa prostorija ili zvucnik... a bice da ni jedno ni drugo nisu na svom mestu.... Ok, nisam im jos ni poziciju nasao ali svakako zvuce mnogo cudno!

E sad, s obzirom da su od akustickog tretmana uradjeni samo coskovi i nekoliko visecih bass absorbera a da prostorija ima plafon koji ide u poluluk, ne treba se ni cuditi...

Znaci, bocni zidovi, zadnji zid, prednji zid i plafon su potpuno slobodni za daljnje intervencije.

Ramisljao sam o panelima: zid -> 8cm vazduh -> 8cm mineralna vuna -> sperploca

Sta mislite o ovoj kombinaciji? Neka bolja ideja? Ili kombinacija nekoliko razlicitih sistema?

Samo sam siguran da bih zeleo vise da ubijam visoke jer mi je ovako taman kako treba. Dosta visokih su pojeli asborberi u coskovima jer su ogormni (prednji sirine 70cm, visine 313cm a yadnji sirine 52cm a visine 313cm) koji su presvuceni mekim plis materijalom...

Evo jos i nekih slika, kako to za sada izgleda.....
Attached Images

Last edited by Color; 10-04-2008 at 03:12 PM. Reason: dodaci
Color is offline   Reply With Quote