View Single Post
Old 28-03-2008, 03:59 PM   #4
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Internet pretrazivac

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
@Shiva

Sve je to u redu, ali pretpostavljam da si čitao Fukoovo Klatno? Ako je neko kao autor blizu izvora nadahnuća, ne u intelektualnom smislu već na jedan drugi način, prirodno je da se određene dublje istine prelamaju kroz njegov rad, to ne mora biti svesna radnja i trud da se te istine, mitovi, hiperbole ili ?ta već predstave simbolički u umetničkom delu. Kao ?to to lepo pokazuje U. Eko, mo?e? dublje istine iskopati i u kanti smeća pronalazeći dublju povezanost između dimenzija ispra?njene konzerve koka kole i kore od banane. Na jednom nivou taj zaključak iako izveden na osnovu banalnog primera, biće istinit. Dakle to ?to si ti video u filmu ili knjizi mo?e vi?e govoriti o tome kako razmi?lja?, kakav si, i o tvojoj sposobnosti da vidi? određene stvari i neku univerzalnu povezanost i sinhronicitet u onome ?to te okru?uje nego o tome da su Klark ili Kjubrik imali zaista, promi?ljenu, svesnu nameru da prika?u ono o čemu ti priča?.
Apsolutno si u pravu... rekao bih da su obje varijante paralelno tochne. Tj. zamisli (chisto razumijevanja radi, ne ukazujem nuzhno na stvarnost) da je svaki od nas oblika visokog korneta za sladoled. Na "zemlji" smo tek tochkica na kojoj kornet stoji, ali "iznad" zemlje ima josh par "katova". Na zemlji smo Idekius, ti i ja dosta udaljeni medjusobno, ali na drugom "katu" se Idekius i ti "preklapate", a ja sam jako blizu. Na trechem katu se vas dvoje preklapate i samnom, a recimo osmi kat je "mjesto" gdje se svi preklapamo. Osmi kat mozhe recimo biti kat s kojeg ideje padaju na pamet "kornetima" na prvom katu... Jer ideje ne izmishljamo... one nam doista "padaju" na pamet, zar ne?

U tom scenariju i tvoja i moja pricha su jednako tochne... razlika je samo u tome s kojeg kata ih promatrash i opisujesh. Stoga i ne chudi da i na prvom katu kopanjem po konzervama u smechu mozhesh dochi do univerzalnih istina, jer "osmi kat" zapravo znachi "kvantnu spregu" svih tochaka na svim katovima... ako pogledamo dovoljno pazhljivo u svakoj tochki vidi se svaka druga tochka. Svaki djelich holograma prikazuje chitavu sliku. Jesu li Kubrick i Clark "svjesno" dogovorili "nastup" ili su bili vodjeni metodom "padanja na pamet"... zapravo i nie neka bitna razlika.

Nego... do nedavno me ubijaste komentarima da ne folozofiram, a sad samo shto ne padnem u nesvjest kad vidim shto se sve chita na Rumskom