View Single Post
Old 28-03-2008, 04:40 AM   #47
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Internet pretrazivac

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Pa nije da nema logike...

Ipak, reako bih da je osnovna crta Nietzsche-ovog rada borba protiv laznog morala i religije, jer je verovao da su i religija i moral osigurani nemoralnim sredstvima. Vizionar tog vremena, kojeg su na kraju zloupotrebili cak i nacionalisti, pocev od njegove sestre Elisabeth.

"Odiseja" se bavi necim drugim.. . i cak podstice religiju, posto se u 2010-oj javlja sam tvorac, diskretno (ili mozda i ne diskretno?) se koketira i sa zagrobnim zivotom i to cak i za racunare (posto se "vecna lovista" obecavaju cak i Hal-u )...
Divno je naletjeti na producenta koi je chitao Nietzche-a... danas je to prilichna rijetkost

Dobro si sazheo osnovu Zaratruste (koliko je to uopche moguche sazheti u par rechenica) ali mislim da ti je poneshto promaklo u Odiseji

1) "Zakon jacheg" (majmun koi ima kost) je zapravo lazhni drushtveni moral koi opravdava uporabu mochi za osobnu korist i postaje (na zhalost) temelj drushtva. Oshtra ali vrlo ispravna metafora.

2) Religija Odiseje je znanost, tj. tehnologija. Umjesto lazhnog autoriteta boga imamo HAL-a koi jedini "zna" smisao, a ljudi su tu tek da mu sluzhe na "putovanju".

3) Iskljuchivanje boga u Zaratrusti je eksplicitno:
There cannot be a God because if there were one, I could not believe that I was not He... A boga mi je i HAL iskljuchen u Odiseji

4) Radjanje super chovjeka kao (izmedju ostalog) indirektna posljedica iskljuchivanju boga je ekvivalent radjanja "star child-a" zbog (izmedju ostalog) iskljuchivanja HAL-a

Zapravo vidim sve bitne komponente koje si (ispravno) naveo kao karakteristichne za Nietzche-a.

Kubrick je doista zajeban igrach... voli se poigrati konceptima i njegove su metafore chesto toliko bizarne da nisu intuitivne i ochite. To se posebno dobro ogleda u "sterilitetu" tehnoloshke ere (tokom putovanja prema Jupiteru) kad astronaut odgleda roditeljsku chestitku za rodjendan bez ijedne vidljive emocije, lezherno se "sunchajuchi" na sterilno bijelom i chistom brodu. Stavljeno u kontekst metafore za religiju poruka je vrlo uznemirujucha i drastichna... bash kao i kod Nietzche-a, s time da i tehnologija nosi isti rizik kao i religija od ternutka kada je vishe ne razumijemo a oslanjamo se na nju.

Carl Sagan je to prekrasno opisao:

We've arranged a civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology.

We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces.

Anyway... razveselio si me postom u ove gluhe sate

ps: pogledat chu i nastavke... ako kazhesh da vrijedi, vjerujem ti nakon ovog Zaratrustre

Last edited by SHIVA; 28-03-2008 at 04:44 AM.
SHIVA is offline   Reply With Quote