Quote:
Originally Posted by SHIVA
Znash li tko je napisao knjigu "tako je govorio Zaratrusta" i jesi li je ikada prochitao? Misli? li da je tim odabirom glazbe Kubrick mozhda sugerirao neshto?
|
Pa nije da nema logike... Ma bih rekao na drugi nacin, ali... to ne mozemo saznati, jer nismo bili u njihovim glavama, a svako ko radi tako veliki poduhvat, kao sto je jedan film, radi inspirisan razlicitim stvarima, tj. inspirise ga vise stvari. Nije iskljuceno da je "Zaratustra" jedna od tih inspiracija. "Zaratustra" govori o nadcoveku kao o iducem stupnju evolucije. (ne onako kako je Hitler to protumacio, pa napisao "Mein Kampf" i napravio nesrecu, ma da nije jedini, jer mnogi destruktivci su krivo tumacili Nietzsche-a).
Cak i kada se "ispravno" tumachi, Friedrich Nietzsche ima stvarno siroki spektar gde sve moze da se "primeni", pa zasto ne bi nekim delom inspirisao i Clark-a.
Ipak, reako bih da je osnovna crta Nietzsche-ovog rada borba protiv laznog morala i religije, jer je verovao da su i religija i moral osigurani nemoralnim sredstvima. Vizionar tog vremena, kojeg su na kraju zloupotrebili cak i nacionalisti, pocev od njegove sestre Elisabeth.
"Odiseja" se bavi necim drugim.. . i cak podstice religiju, posto se u 2010-oj javlja sam tvorac, diskretno (ili mozda i ne diskretno?) se koketira i sa zagrobnim zivotom i to cak i za racunare (posto se "vecna lovista" obecavaju cak i Hal-u

)...
Definitivno trebas da pogledas i 2010... ali to ti ne preporucujem kao dobar film, jer je vise zabavnog karaktera i nije onako sadrzajna kao 2001, moze se reci cak i komercijala, ali, ipak razjanjava neke nedoumice iz 2001.
Ostale "Odiseje" nisam ni ja pogledao... jednostavno mi nisu pale saka, a verujem da ni u njima nije zabelezen pun pogodak kao u 2001... nadam se da su barem u klasi 2010...