View Single Post
Old 26-03-2008, 10:41 PM   #22
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: transformerLess?

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Svaki trafo, koji se nalazi u kolu audio elektronike MORA da iskrivi, izoblici zvuk, e sad, nekome ili nekima se to svidja a nekome NE, tako da u snimanju tzv. "ozbiljne" muzike, prakticno i ne postoje majkovi sa transformatorom, izuzev ako nisu neki "vintage". Karakteristicno izoblicenje, makar i najkvalitetnijeg trafoa se na osciloskopu veoma jasno vidi kao "overshot" a finije ga usi mogu razlikovati, cak i kada je nakvalitetnije izveden. Ta i takva izoblicenja i "kvarenja" su danas veoma "fancy" kao i stari analogni sintovi, pa cela sekcija audio industrije pocinje da zivi od toga, praveci uglavnom neuspele, ili (skupe) a uspele kopije originala.Po meni, JEDINO opravdanje za lampu i trafo postoji kod gitarskih pojacala, koje na sebi svojstven nacin "kreiraju" ili stvaraju novi zvuk, ali kod audio tehnike i snimanja zvuka ja licno ne volim nista sto je lampa, ili izlazno-ulazni trafo, po meni treba snimiti najcistije moguce, pa ga naknadno "kvariti" ako se ukaze potreba za akvim "umetnickim izrazom"...

ako smijem uletiti..

za iskusne snimatelje, producente, ljude koji znaju tocno shto i kako dobiti, pogotovo u editingu, slozio bi se sa tobom
(veliki headroom moderne opreme=upitnost limitera u chainu)

ali za mene je taj trafo (i lampa) od velike pomochi, sto zbog umjetnickog, sto zbog tehnickog razloga (prirodna kompresija priblizavanju plafona+nelinearnost)

na kraju krjeva i ljudsko uho slusha nelinearno, prirodno komprimira, maskira neke tonove, neke ne..

na nama je da prirodno
dovedemo u slushno stanje

ot,btw, imam feeling da nova produkcija sve vishe ide na ono

"fix in the mix"
Reinhardt is offline   Reply With Quote