View Single Post
Old 23-03-2008, 11:51 PM   #35
slowstar
Pro Member

Default Re: Internet pretrazivac

Kljucni deo modernog (tada) radarskog sistema se kako su mi rekli zvao "magnetron" i Clarke kao inzenjer je igrao dosta vaznu ulogu u njegovom razvoju. Naravno da sam metafore razumeo, to se podrazumeva, a sto se monolitovih razmera tice (kvadrati prvih celih brojeva) i to je jasno.
Kada kazem predvidjanja, mislim na opise Jupiterovih meseca - satelita, i to poprilicno detaljne, PRE nego sto je fotke poslao valjda "Voyager"- prosto su neverovatno tacni, u slucaju Ioa, Ganimeda, Iapeta, Europe, i tako dalje. Njegova predvidjanja su dakle ne toliko naucna, koliko "prorocka". Teslu ne bih da poredim sa Clarkeom, jer je Tesla malo naucnik, a vise inzenjerski prakticar, koji je mnoge svoje patente, nadajuci se komercijalnom uspehu, prijavio, ali nista novo nije doneo po pitanju fundamentalne nauke, sto ne znaci da ga ne treba ceniti - dapace.
Lepota Clarkeovog poetsko-filozofskog nacina izrazavanja, mitska vera u "Drevne" koji su se oslobodili "okova materije" a potekli kao i mi iz "mulja toplog, primordijalnog praokeana" na svojoj rodnoj planeti, njihova zudnja za bracom po razumu, sejanje inteligencije po galaksiji, ITD ITD ITD, simbolika uzdizanja ka uzvisenom, sjedinjavanje sa Bogom u tacki "omega", Otpor prema oficijelnoj religiji, koja zaista JESTE VELIKO ZLO, i jos mnoge druge teme o kojima je pisao, cine ga velikim, bar u mojim ocima...

Last edited by slowstar; 23-03-2008 at 11:57 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote