View Single Post
Old 08-03-2008, 02:06 AM   #7
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Autorska i izvođačka prava

Quote:
Prvi deo je malo vestije objasnjen u onom PDF-u gore ("Plan raspodele autorskih naknada")
Sto se drugog dela tice, da li mozes da mi objasnis koji je mehanizam "lapanja" love, bilo koje kolicine - a kamoli 40%?? Isto tako mi je zanimljivo (cista radoznalost) - ko "glumi odborasa", a ko je "najvredniji kompozitor"?
Zato PDF i postoji, da ne moram ja ili bilo ko drugi da piskara pola sata. I posle mog opsirnog cukanja bi bio "potpuniji" original, obzirom da je na sajtu udruzenja koje ga je i sastavljalo. STATUT, naravno.

Mehanizama za lapanje ima puno, pretpostavka je da se veliki deo love "pere" kroz troskove, sto je i prirodno!? Svaka firma tako "vadi" lovu za pojedince, a da ne pricam o kombinacijama gde, na primer, neko iz Up. odbora kupuje 20 kompjutera od SVOJE (mozda ne zvanicno njegove) firme ili slicno. Da ne pricam o daleko skupljim potrebstinama, ako jedno takvo udruzenje uopste sme da ima takve potrebstine!?

Ogi, nisi klinac, iskusan si momak, dugo si u poslu, ne moram da idem u detalje. Ok, toliko o "izvlacenju" love...

U Up. odboru ljudi sede i rade, ako se to moze nazvati radom, za 12000,00 dinara mesecno. Sjajno. Samo, priznacu, bilo mi je jako neprijatno da na jednoj od Skupstina gledam Ljubu Keshelja (ako se ne varam) kako zamalo nije zaplakao pricajuci da mu je to jedino sto ima u zivotu i da bez tih 12000 on i porodica ne bi preziveli. Opet, zabavno je, a istovremeno i tuzno, bilo posmatrati i bahatost nekih od ovde prisutnih clanova. Nebitno. Mislim, vrlo je bitno al' da ne duzim. Zatim, zadovoljstvo je predstavljalo odsustvo nekih dugogodinjih lapatora iz prethodnih garnitura, mada su se krajem sednice neki od njih i usunjali... Mada, sindrom Srba da lako zaboravljaju je opsteprisutan i medju clanovima Skupstine (citaj NAMA). Skupstinom je predsedavao "mali Oliver Dulic", gospodin Brajevic. Ili samo Brajevic, bolje. Sendvici su standardno ukusni, vecina njih iz Up. odbora pojela je po 2-3 komada tokom pauze. No, to su vec privilegije. Iskreno, zacudjen sam bio gladju nekih koleginica, relativno "mladjih", koje su na bank. konto dobile nekoliko stotina hiljada dinara (ne znam na osnovu cega, zaista) a toliko su ogladnele... Mada, kapiram... Mnogo se cimaju da nam svima bude bolje!

Ogi, bio si u Biblioteci, video si stanje, znas i sam da ne cvetaju ruze, naprotiv, raste korov. Isti kao i ranije... Ja ne vidim boljitak, ali iskreno verujem da ce se pre svega uozbiljiti ljudi koji emituju muziku, a samim tim i SOKOJ. Plasim se samo da ce i tada postojati ogroman raskorak, ili ti jaz, izmedju prikupljenog i nama isplacenog novca! Koga cemo onda kriviti!?

Ja, druze, vidim kako se ti "doticni" ponasaju. Jagnjece brigade. Logicno. A kako kradu, kako dobijaju milion i vise dinara posle manje od 80000 dinara u prethodnoj isplati bez novog izdatog HITA, ne znam... Pitaj ih sam! Sa mnogima si bolji nego ja. Mnogo bolji nego ja. Ja sam komentarisao one koji imaju hiljade dela, o par velikih tekstopisaca i kompozitora ciji je staz visedecenijski, koji dobijaju manje para od nekih odborasa ciji hitovi nicu tek par godina unazad... Ok.

Nisam zeleo da pominjem stranke, savetnike i slicne. U svakom slucaju, svi oni na okupu cine najmanje tih pomenutih 40% "lapanda"!

Pozdrav!

Last edited by perun; 08-03-2008 at 02:10 AM.
perun is offline