View Single Post
Old 07-03-2008, 11:58 PM   #33
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Autorska i izvođačka prava

Uhhhh...
Sve nekako izbegavam da se uplicem u ovu pricu...
Naravno da ne zelim da branim SOKOJ, ali ne zelim ni da ga napadam. Jednostavno - nema smisla...

Elem, da krenemo od pocetka...

Quote:
Originally Posted by profa02 View Post
Da li si zadovoljan za?titom autorskih prava ili, konkretnije, novcem koji dobija? od Sokoj-a?
Smatra? li da je Sokoj organizacija koja zaista ?titi tvoje interese?
?ta misli? da bi u Sokoju trebalo da se promeni?

S obzirom da agencija za za?titu prava izvođača ne postoji, ima? li bilo kakve prihode od emitovanja spotova (pesama) kao izvođač?
Principom zastite sam zadovoljan, kolicina novca je relativna kategorija. Ne treba ni u jednom trenutku zaboraviti da je SOKOJ agencija za NAPLATU autorskih prava, a ne "publisher". Pojam "publisher" , nazalost, u nasem zakonu jos uvek nije definisan u smislu u kom je u inostranstvu i to je "siva teritorija" koja se lako pobrka sa "izdavacem". Sokoj ni u jednom trenutku NE RASPOLAZE ni jednom mojom pesmom (bilo kompozicijom, bilo aranzmanom) i zbog toga ne moze da utice na plasman iste. Moze samo da naplati neku kolicinu para od "korisnika" muzike (emitera - tv i radio stanica, kafica i ostalih koji koriste moju ili bilo ciju muziku), a to radi po odredjenom, statutom i zakonom propisanom, sistemu.
Mislim da SOKOJ zaista stiti moje interese - koliko je u moci te organizacije.
Sto se "menjanja i revolucije" u SOKOJ-u tice, (po mom misljenju) jedini problem je MEHANIZAM NAPLATE autorskih prava. Sve dok ne postoji pravni okvir koji OBAVEZUJE emitere na redovno i pravilno dostavljanje informacija o muzici koju emituju, ne postoji nacin da SOKOJ regularno PRIKUPI novac za kasniju raspodelu. Mislim da je to resivo tako sto bi SOKOJ kupio (u planu je - ako vec nisu) software i receiver koji AUTOMATSKI belezi svako emitovanje svakog muzickog dela. Emiteri bi trebalo da budu OBAVEZNI da imaju isti software i transmiter - time se ukida "ljudski faktor", "popunjavanje kosuljica", "izdavanje potvrda da ti je muzika emitovana 1000 minuta(umesto realnih 4,5) na osnovu kojih ti sledi vise para u raspodeli" i slicno. Koliko ti je dobra muzika - toliko si emitovan, koliko si emitovan - toliko si para zaradio...

Organizacija za zastitu prava izvodjaca POSTOJI - bar na papiru - a to je tek nejasna institucija... nije lose da, pre nego sto se upustis u bilo kakve "sigurne tvrdnje", pretrazis net... svasta moze da se nadje.
Ovo je link ka sajtu te organizacije,
http://www.ofps.org.yu/index.htm
ali to trazi poseban thread.
Voleo bih da mi neko rastumaci njihovu "brosuru za korisnike"
http://www.ofps.org.yu/download/bros...ike_muzike.pdf
i da mi kaze da li je IKADA dobio i jedan dinar od njih.

Kao izvodjac, naravno, NEMAM prihode od emitovanja (iako bi trebalo - bar po onome sto kaze OFPS ), medjutim, kao autor IMAM.

Quote:
već du?e vreme se bavim muzikom, konkretnije sviranjem svojih pesama. Tokom vremena se nakupilo dosta lepih (lično mi?ljenje) melodija od kojih bi se dalo napraviti i ne?to ozbiljno. Pod tim mislim na okupljanje benda, snimanje u studiju i izdavanje albuma. Sve to zahteva dosta vremena, truda i novca. Recimo da nije nemoguće sve to re?iti, ali ostaje pitanje - da li se sve to mo?e isplatiti?

Inače, na bilo koje pitanje na blogu Sokoja u vezi novca, ne dobih nikakav odgovor, tako da osnovano sumnjam da su oni sposobni da za?tite moje interese u slučaju fenomenalnog uspeha pesme.
Drago mi je sto si tako siguran u fenomenalni uspeh svoje pesme...ako pesmu pravis zbog para, prijateljski savet ti je da ne gubis vreme - ne isplati se. Osim ako je tako fenomenalna, kao sto kazes...
Ne znam sta si pitao, kao ni koga si pitao - mozda nisi ni morao...
Napisali su (i bez pitanja) dosta stvari zgodnih za citanje - pre nego sto pitas...
http://www.sokoj.org.yu//pdf/zakon.pdf
http://www.sokoj.org.yu//pdf/Statut.pdf
http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf
http://www.sokoj.org.yu//pdf/plan_ra...ih_naknada.pdf
Ali, naravno - ako sumnjas, ja ne mogu da te ubedjujem u suprotno...

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
neki su mi predlagali zashtitu kod nekih pravnih lica, banaka, firmi itd... mislim, da li to stvarno moze da bude od koristi? kako ide taj proces?
Po mom misljenju - to je budalastina...neko od gore pomenutih moze da ti bude PUBLISHER, da raspolaze tvojim pesmama i da finansijsku dobit delite 50%:50% (sto je uobicajeni publisher-ski ugovor), a on je , za uzvrat, obavezan da se potrudi da sto bolje PLASIRA tvoja autorska dela.
Mozes da se ODREKNES naplate preko SOKOJ-a i da svoja dela prijavis kod strane agencije za zastitu prava (za sta prvo moras da postanes NJIHOV clan, sa SOKOJ-em nemas vise nikakve veze i dela koja ti se ovde izvode idu u najnizu kategoriju za raspodelu, a lovu dobijas u paketu "reciprociteta")...
http://www.sokoj.org.yu//pdf/plan_raspodele_autorskih_naknada.pdf
na prvih par strana pise sta i kako...

Quote:
A ?ta mi je činiti ako sam samo kompozitor?
To mu otprilike znači da od svirki benda kome sam dopustio da izvodi moje pesme nemam ni?ta sem ?to mi Sokoj udeli.
?ta je sa prodajom CD-a? Ko tu dobija novac? Izvođači, autori, OFPS ili izdavačka kuća?
Sve me to vraća na Sokoj kao jedini i zapravo normalan načina da se naplatim.
Ucinilo mi se da si ranije rekao da se bavis "sviranjem svojih pesama"?
Mozda je hipoteticko pitanje...
Pare od prodaje CD-a spadaju u naplatu mehanickih prava... izdavacka kuca uzima svoj deo(ne znam da li preko SOKOJ-a ili OFPS-a), izvodjaci svoj (trebalo bi preko OFPS-a, ali nisam cuo za takav slucaj) i autori svoj (preko SOKOJ-a), a ne treba zaboraviti da postoje i posebni, dopunski ugovori izmedju izdavaca i ostalih...
Znam malo ljudi koji su u mogucnosti da dopuste bendu da izvodi njihove pesme...
Obicno ta "dozvola" kosta neku kolicinu kesa i zove se "prodaja pesme"...

Quote:
Zaista ne mislim da je Sokoj puka formalnost. Za 2006. godinu su naplatili preko 200.000.000 din. Za 2007. god. inkasirali su preko 300.000.000 din. To jesu manje pare nego u Hrvatskoj, ali kada tu dodamo i ono ?to duguje RTS i Egzit bli?imo se cifri od oko 400.000.000 din. Ta cifra sigurno nije za potcenjivanje i neko od toga i te kako ima vajde.
Lako izbacujes tako velike cifre - kao cinjenice...
Drago mi je ako je tako, bice vise para za raspodelu...

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
Mnogo nesto nistica u ovom postu , nesto mi to ne pije vodu donekle , iz razloga , cemu onaj protest estradnih izvodjaca pre par godina ???

koliko se secam mislim da nam je ljubazni gospodin iz sokoja kad smo registrovali pesme kod njih , rekao da se po svakom emitovanju izvodjacu dodeljuje 40 din. :S cifra je bila "okvirna" znaci izlupeta cifru kako mu se ko svidi tj padne na pamet , pa koliko onda neka radio stanica koja placa javno izvodjenje placa sokoju ??? posto vidim da ste veoma upuceni u fabulu radnje , recite slobodno , necemo spaliti zgradu sokoja niti lomiti stakla i niti praviti haos zbog 40 dinara po izvodjenu za izvodjaca
Tada su protestovali AUTORI koji po starom Statutu NISU IMALI PRAVO da budu CLANOVI SKUPSTINE SOKOJ-a, a ostvarivali su velike naknade - mnogo vece od onih koji u SPKOJ-u odlucuju...
Sta god ti je rekao "ljubazni gospodin", postoji jasan pravilnik - sta, kako, koliko, kome, zasto - po kome se deli lova...

Quote:
Hajdemo redom:
1. izvodjači nemaju nikakve veze sa Sokojem. Od Sokoja se naplaćuju samo autori (kompozitor, aran?er, tekstopisac)
2. koliko mi je poznato, u toku pro?le godine su dve agencije od Zavoda za intelektualnu svojinu tra?ile registraciju za za?titu prava izvođača. Izgleda da jo? ne ispunjavaju uslove za tako ne?to.
3. u Sokoju verovatno mogu da procene vrednost emitovanja pesme na osnovu proseka prihoda po pesmi u toku prethodne godine. Zvanično ni?ta neće da ka?u a mislim da je 40 din. puno za emitovanje na radio stanici. Valjda je u pitanju emitovanje na TV stanicama.
4. Nećemo spaliti zgradu...
Covece, izmori me da sve ovo pisem, a sve vec znas...
Ogi is offline