View Single Post
Old 07-03-2008, 12:21 PM   #23
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Omerta - Moj Beograd (hip hop)

Heat, druže, evo da se i ja malo uključim...moram te malo ispjuvat Naravno, šalim se

Ti znaš da meni ovo nije prva tvoja tj. vaša stvar koju slušam, već, mogu ti reći da , s vremena na vrijeme obiđem vaš spejs i provjerim šta ima novo kod vas

Što se tiče čitave tvoje priče o iskrenosti i o ličnim iskustvima koje pokušavaš da uhvatiš u tom svom kompletnom izrazu, to sasvim cijenim i, vjerujm mi, da prilično razumijem o čemu ti govoriš i šta želiš da postigneš (kako kaže jedan od Outlawza : "Writin rhymes till they capture this" ) To je ono pravo pogotovo što se tiče rap-a . Međutim, iako je to ono prvo i glavno , ono ipak nije ni samo po sebi dovoljno da to što ti pokušavaš da preneseš potencijalni slušalac primi sa takvim intezitetom kao što ga ti doživljavaš. Tu se na neki način rap dodiruje sa filmom (zato mnogi reperi budu solidni glumci) Da bi ta tvoja emocija i doživljaj bili upečatljivi tu mora da uđe taj faktor glume , scenarija i uopšte priče , al ne u onom lošem smislu kao foliranja , već u smislu stvaranja kompletne slike i utiska koji ta pjesma treba proizvede. Obrati malo pažnju (a vjerujem da već znaš) da gotovo svi (pogotovo poznati američki reperi) imaju tu neku svoju "ulogu" koja se provalči kroz sve njihove pjesme - oni su skoro bukvalno izgrađeni likovi koji se iznova pojavljuju u tom svjetlu u svojim pjesmama. Dakle, nije tu nužno da se mora pričati baš o onome što ti se stvarno dogodilo, ne mora ta iskrenost da se odražava kroz iznošenje baš onoga što se tebi desilo - treba uzeti u obzir i fakotor "umejtničke istine". Baš po tom pitanju je Snoop Dogg negjde davno dobro rekao kad su ga pitali da li je sve što pjeva njegovo iskustvo rekao nešto u smislu " Pitajte Arnolda Švarcenegera , je li on u privatnom životu robot" (tada je bio aktuelan Terminator) (za ovu izjevu me nemoj držat za riječ jer može biti i 2pac - al je jedan od njih dvojice sigurno)

Da skratim..

Poenta je u tome što nije glavno i dovoljno ići samo logikom " Ja sam neshvaćeni mladi čovjek koji iskreno pristupa muzici" - što, moram ti priznati, za sada prilično odiše iz ovoga što čujem od tebe. Ih, brale koliko ima mladih ljudi širom svijeta što su u tinejdžerskim godinama okusili ono što se kaže "asvalt" i živjeli o "geto" sredinama gdje je neka socijalna pravda i stanje grozno i gdje je najprpfitabilnije biti krimos. Međutim, što se tiče te priče, ovdje na Balkanu je gotovo svako to na neki način vidio i osjetio , tako da ta priča nije nešto pretjerano zanimljiva i kontraverzna. Drugo je to po zapadu gdje imaš takve kontraste i kad je nastajao taj tzv "gangsta" rap bilo je skandalozno čuti neke takve stvari. Ovjde smo gotovi svi prilično u tome na neki način.

Zašto ti ovo sve pričam - evo zašto :

Vi u suštini imate sasvim ok stil, sasvim ok beatove , savim ok tekstove. ali tu malo hvali ta neka hemija između svega po mom ukusu. Hvali maličice tog nekog faktora nečeg novog u priči, a to je ključ da nečiji rap postane zanimljiv. Svako ko je postao malo poznatiji, pa i na ovim prostorima, postao je zato jer je u tom momentu unio barem malo nečega o čemu niko od repera prije nije pričao, a tu priču o svom gradu, o borbi za opstanak, o sranju na ulicama , o životu u kraju svi pričaju. Eto, lupam sad, čisto da uzmem za primjer kako je Edo Majka postao zanimljiv jer nije pričao klasične priče , kao naprimjer ono "Prikaze" kad se noću vraća kući i čitavo to putešestvije. Mislim da su mjesta za "Beogradske momke iz kraja" već priiiiiilično popunjena, ako me razumiješ....

Evo ja ti druže napisah roman i nadam se da ćeš me ispravno razumjeti na šta ciljam, a to je da počneš malo da skeniraš situaciju i da ubodeš neku žvaku koja će u tom momentu biti nešto intrigantno i zanimljivo , a ovako ti to ostaje na nekom nivou standardne rep priče ortaka iz kraja ....Ne govorim ti ja da treba da počneš da se foliraš da bi bio "zanimljiv" već da ubodeš tu neku žicu koja odgovara ovom sad vremenu i stanju u hip hopu....htio ti to ili ne htio tu mora da bude određenog vida "podilaženja" publici ako želiš da to izadje van užeg kruga repera i drugova.

Last edited by balthazaar; 07-03-2008 at 12:30 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote