View Single Post
Old 06-03-2008, 02:21 PM   #12
plagenplay
Junior Member

plagenplay's Avatar

Smile Re: Prazan i nesredjen prostor, kako poceti....

Kao neko ko se bavi akustikom prostorija mislim da moram da kazem par reci na temu.

PRVO: Akustika je nauka!!!
KAda se radi o akustici prostorija, najbitnije je slusati samu prostoriju, Medjutim slushanje je subjektivni dozivljaj. Odnosno shto se nekom svidja drugom ne mora da se dopadne.E zato postoji akustika kao grana fizike koja nam apstraktno i matematicki oblashnjava razne pojave i govori nam kakao na njih mozemo da uticemo ne bi li dobili zeljene rezultate.
Stoga u ozbiljnu akusticku obradu i izolaciju prostorije za slusanje muzike se ne moze krenuti bez izmerenih parametara akustickim instrumentima!!!
Svaka prostorija ''Boji'' zvucnu sliku. To znaci da unosi neke anomalije u sam zvuk (neke frekvencije favorizuje dok neke smanjuje). DAkle ondaj zvuk koj smo snimili u jednoj prostoriji , kada pustimo u nekoj drugoj moze da zvuci totalno drugacije!
E zato u akustici postoje odredjeni parmetri koje treba isposhtovati za svaku prostoriju u zavisnosti od njene namene. Tako da je neophodno, opet kazem za svakog ko ima ozbiljan pristup, da se pored slusanja koj je jelte vrlio bitan faktor obavi i merenje prostorije.
Na osnovu rezultata merenja se RACUNA koliko kog materijala i na kojim mestima treba postaviti u prostoriji ne bi li ona zadovoljavala uslove za datu namenu.
DAkle gospodo ne moze se baviti ni jednim poslom PROFESIONALNO a da se ne ulozi neki novac. DAkle nema nishta dzabe, za dobar kvalitet se placa i to je tako u celom svetu. Onog trenutka kada se covek pomiri sa tim da ono shto valja mora i da plati, tada moze da se ozbiljno bavi poslom. To je veoma bitno u svetu muzike kao shto verovatno i svi znaju. Ako vam nije problem da date vise hiljada evrica za dobru opremu ne razumem zashto ne dati kintu i za akusticku obradu prostorije u kojoj radite. Imajte na umu da svaka prostorija kao shto sam vec rekao unosi nepravilnosti u zvuk koj se u njoj slusa, tako da iako ste dali mnogo para za najbolju opemu sam ishod moze da bude vrlo nezadovoljavajuc.
E sad socijalna tema. Pare nisu problem, para nema. Poshto je uglavnom ovakva situacija kod vecine ljudi ne treba odustajati od zamisli, samo je treba malo bolje promisliti. Bolje poceti od onoga shto imate i lagano skupljati kintu od posla koj mozete da obavite sa opremom koju imate, ali ne zaboraviti da iako skupljate pare za bolju opremu ne bi li unapredili svoj posao morate u to da ukalkulisete adekvatno akusticki obradjenu prostoriju u kojoj radite. Naravno ne moze sve odma ali otom potom.
I na kraju ako neko ima neko pitanjce vezano za akusticku obradu prostorija ili pak zeli da miu se napravi projekat neka pise

Last edited by plagenplay; 06-03-2008 at 02:31 PM.
plagenplay is offline   Reply With Quote