Re: Nivo traka u aranzmanu
@Arthur: dinamički opseg 24-bitnog digitalnog snimka je, teoretski, 144db, a praktično, u zavisnosti od A/D konv., oko 115db. Dakle, ako maksimalni ulazni signal bude tačno na granici pre digitalnog klipovanja, moći ćemo da uspe?no registrujemo i zvuk koji je 115db ti?i. Ako odlučimo da prihvatimo signal koji dolazi iz analogne opreme na nivou na kome ta oprema za najjači ulazni signal daje najbolje rezultate (nominalni nivo, označen kao 0db na analognom izlazu), na ulazu u A/D konv. to će se registrovati na oko 24db ispod maksimuma konvertora (označenog kao 0db na digitalnom ulazu) i time ćemo dobiti dinamički opseg od oko 95db. S obzirom da je S/N odnos, pa primer, Perunovog Neumann U87 jednak 87db, znači da nam vi?e od toga ne treba jer ćemo samo uspeti da preciznije snimimo elektronski ?um ako raspola?emo sa većim opsegom. Zbog toga, sve dok se snima na dobrim konvertorima do oko 30db ispod maksimuma, nećemo izgubiti ni?ta od dinamike. Ali ja zaista ne ?elim vi?e da sam branim ovu teoriju, niti je to moja teorija, niti je namećem, niti me se tiče kako ko snima, niti se usuđujem da nekom ovde ka?em da treba da menja navike. Ja sam samo podsetio da ovakvo gledi?te postoji i objasnio ga ukratko. Ako treba naći ću vam zgodne linkove gde se o tome govori (i zastupaju obe strane).
|