Pa jacina velocitija, iima veze jedino sa bojom koju zelis (pod uslovom da je sempl lejerovan). Kada ti se zvuk dopadne, exportujes ga tako da ima odredjenu jacinu. Ako ima ogromnu dinamiku, velociti ostavljas takav kakav jeste zbog boje, a posebno neki deo mozes da pojacas na partu ili mozes da malo samu dinamiku ispeglas kompresorom u zavisnosti od toga sta ti u zvuku treba. Dalje.... Zavisi i od same zvucne karakteristike instrumenta... Ako imas neku zezalicu koja je sva u visokim frekvencijama, nema potrebe da juris "kobasicu", jer ce taj zvuk mnogo lakse isplivati u slici od recimo sempla (ili snimljenog) kontrabasa.
Mnogo tu faktora utice, a sustina svega, kao i vecine stvari u vezi sa zvukom, je da na zalost (ili srecu...) nema pravila. Juris zvuk, pa gde stignes.
Da ne bude da sam otisao u suvu filozofiju, kick, snare, bass, vokal, usnimavam maximalno glasno da ne klipuje (dakle peak ispod 0db, mada nekada i overi, a ne cuje se...), a sintove, akustare, pa cak i elektricne gitare koje nisu dist, usnimavam vec mnogo opustenije, posto ih uvek na kraju dosta utisavam, pa nema mnogo smisla da ih kriticno napucavam. Njih je uvek dovoljno, ako me razumes sta hocu da kazem.
A sto se tice "mekanog"...

Pricao mi jedan prijatelj sto svira po kafanama o izvesnoj lokalnoj legendi Radi "bljutavom" koji beges stima "na mekano"... Vec godinama se smejemo na tu foru...