Quote:
Originally Posted by AVaX
Evo imam pred sobom dva projekta, za koje bi trebalo da uradim mix.
Iako oba aranzmana na masteru imaju priblizno isti level, jedan je primetno jaci u odnosu na drugi.
Znaci RMS je skoro isti, a nivoi pri slusanju totalno razliciti.
Jasno mi je da je pogresnom postavkom EQ-a nabijen RMS bez realnog zvucnog rezultata, ali koliko god se ja trudio da jacinu prilagodim prvom aranzmanu, nikako mi ne uspeva.
I sad, kad gledam trake, namece se jos jedno pitanje.
Dok kog nivoa "gurate" pojedinacne trake u aranzmanu?
Da li u samoj postavci aranzmana sve trake imaju koliko toliko izjednacen nivo pa to sredjujete u miksu, ili je svaka traka prica za sebe u samom startu, pa imate neke koje su npr na -6,druge na -1, a trece na -20?
Znaci, zanima me bas ta postavka aranzmana i odredjivanje nivoa pojedinacnih traka.
|
Ako miksas ITB, svakako si prinudjen da virtuelne reglere "shetash" u miksu, tj. da im vrednosti budu razlicite. Postoje pobornici teorije da ne treba koristiti volume na samoj traci (wavu), vec iskljucivo fadere u mikseru, jer se mnogo vise bitova gubi pomeranjem pomenutog gaina. Opet, ako se razlika ne cuje, a ne cuje se, koga boli K!? S druge strane, ako miksas OTB, pogotovo ako imas ozbiljan sto, pomeranjem PRAVIH fadera na istom (pogotovo u plus/crveno) dobijas mnogo vise od samog NIVOA! A sto se tice vrednosti do kojih "guras" fadere u Nuendu na primer, ne stavljaj ih pretiho, a ni preglasno. Doduse, cuces tragican digitalni clip/dist kad preteras! Ozbiljni konvertori, opet s druge strane u OTB miksu, imaju veliku rezervu, pa je moguce terati ih i overavati u debelom plusu!
A problem koji ti se dogadja da dve identicno tretirane pesme ne zvuce jednako glasno je standardan, a najvise zavisi od samog izbora instrumenata, njihovog kvaliteta/cujnosti, pa i od samog tonaliteta pesme. Naravno, i gomile drugih, miksadzijskih, faktora!
Pozdrav!