View Single Post
Old 04-03-2008, 11:42 AM   #2
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Nivo traka u aranzmanu

Quote:
Originally Posted by AVaX View Post
Evo imam pred sobom dva projekta, za koje bi trebalo da uradim mix.
Iako oba aranzmana na masteru imaju priblizno isti level, jedan je primetno jaci u odnosu na drugi.
Znaci RMS je skoro isti, a nivoi pri slusanju totalno razliciti.
Jasno mi je da je pogresnom postavkom EQ-a nabijen RMS bez realnog zvucnog rezultata, ali koliko god se ja trudio da jacinu prilagodim prvom aranzmanu, nikako mi ne uspeva.
I sad, kad gledam trake, namece se jos jedno pitanje.

Dok kog nivoa "gurate" pojedinacne trake u aranzmanu?
Da li u samoj postavci aranzmana sve trake imaju koliko toliko izjednacen nivo pa to sredjujete u miksu, ili je svaka traka prica za sebe u samom startu, pa imate neke koje su npr na -6,druge na -1, a trece na -20?
Znaci, zanima me bas ta postavka aranzmana i odredjivanje nivoa pojedinacnih traka.

Ako miksas ITB, svakako si prinudjen da virtuelne reglere "shetash" u miksu, tj. da im vrednosti budu razlicite. Postoje pobornici teorije da ne treba koristiti volume na samoj traci (wavu), vec iskljucivo fadere u mikseru, jer se mnogo vise bitova gubi pomeranjem pomenutog gaina. Opet, ako se razlika ne cuje, a ne cuje se, koga boli K!? S druge strane, ako miksas OTB, pogotovo ako imas ozbiljan sto, pomeranjem PRAVIH fadera na istom (pogotovo u plus/crveno) dobijas mnogo vise od samog NIVOA! A sto se tice vrednosti do kojih "guras" fadere u Nuendu na primer, ne stavljaj ih pretiho, a ni preglasno. Doduse, cuces tragican digitalni clip/dist kad preteras! Ozbiljni konvertori, opet s druge strane u OTB miksu, imaju veliku rezervu, pa je moguce terati ih i overavati u debelom plusu!

A problem koji ti se dogadja da dve identicno tretirane pesme ne zvuce jednako glasno je standardan, a najvise zavisi od samog izbora instrumenata, njihovog kvaliteta/cujnosti, pa i od samog tonaliteta pesme. Naravno, i gomile drugih, miksadzijskih, faktora!

Pozdrav!

Last edited by perun; 04-03-2008 at 11:45 AM.
perun is offline   Reply With Quote