View Single Post
Old 03-03-2008, 10:57 PM   #39
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Quote:
Originally Posted by Sava View Post
Bio sam vredan pa sam proverio tvoje navode i ustanovio da ti informacija definitivno nije tačna. Pregledao sam U P U T S T V O za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom (Službeni glasnik RS", br. 24/2007, 31/2007, 41/2007) i našao u šifarniku sledeće oznake:

"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.
894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu duže od godinu dana vrše rezidentima (nerezidentima), najčešće kao plaćanja između članova porodice i dr."

Prema tome prva šifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru.

U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vrši plaćanje pa se tu kaže:

"
23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:
- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;

- kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za našu priču)

Još da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Službeni glasnik RS", broj 24/2007).

Savo, zasto se bavis postovima koji su budalastina!? Ja sam ukratko odgovorio da nije tako, a znam da nije tako, i sto je najbitnije IZ LICNOG ISKUSTVA, a kupovali smo i kupujemo mnogo opreme... Ne gubi vreme na citiranje i interpretaciju zakona, kad je liku ocigledno u interesu da kenja bez namere da stane i obrise se!

Pozdrav.
perun is offline   Reply With Quote