View Single Post
Old 02-03-2008, 12:26 PM   #4
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Kradja Intelektualne svojine u Srbiji

Quote:
Originally Posted by vly View Post
Tacno je sve to.Ja prvi sam za poostravanje kriterijuma i kaznene politike kad su kradja intelektualne svojine i piraterija u pitanju.
Ali moram da priznam da me nekoliko stvari blago receno nervira.

1-NIKO realno ne stiti u ovoj zemlji onog koji je ulozio svoj novac u legalan softver da bi sa njim radio svoj posao u odnosu na onog ko radi taj isti posao sa kompletno nelegalnim softverom! Naprotiv,kad platis 3-4000e za neophodan softver da bi se profesionalno bavio ovim poslom,svakodnevno si u situaciji da gledas kako dobar deo tog istog posla(naravno za manje pare- jer manje se ulozilo)rade i Zika,Pera ili Laza iz ulice,koji rade na piratskom softveru u koji su ulozili kad sve zajedno saberes,MOZDA par stotina evra(to je ono kad kazu da su ulozili ozbiljno u svoj posao).

U toj situaciji,onaj koji je platio posteno softver,oseca se kao kompletna budala.

2-CENE SOFTVERA kod lokalnih dilera su skuplje u odnosu na cene istog softvera po bogatim zemljama EU!!!
To je verovatno zato sto smo bogatija zemlja od Nemacke ili Francuske...
Drzava na to zatvara jedno pa i oba oka,i dozvoljava lokalnim trgovcima da se svinjski ugradjuju u ono sto prodaju,i verovatno sve dok neko iz vlasti ubira svoj deo tog kolaca,tako ce i da bude.
Zasto bi se jedan tv,kola ili softver prodao za manje pare, koliko ga placa jedan mnogo bogatiji Nemac,kad moze u Srbiji za vece koliko je spreman da plati inertni i neobavesteni siromasni Srbin.
Da ne pricam koliko su ipak vece zarade od ovog posla u zemljama EU nego ovde,sto bi trebalo da upotpuni apsurd i dvolicnost drzave Srbije kad kaze da se zalaze za legalizaciju softvera na ovim prostorima.

Da skratim, sigurno da nije resenje da se mi medjusobno drukamo i cinkarimo zato sto drzava ne radi svoj posao,koliko sam ja upoznat,u ozbiljnim zemljama producent nekog posla je duzan da ispostavi napismeno gde je i sta je i na kom softveru je radjen posao koji je on finansirao,pa ako inspekcija koja RADI svoj posao I PROVERAVA navedene stavke ugovora, ustanovi da to nije tako,onda PRODUCENT snosi najvece materijalne konsekvence a naravno, i onaj koji je lazno prijavio nelegalan softver kao legalan.

Dok se te stvari ovde ne uozbilje,sve ce ostati na licemernim pamfletima i esejima na temu koje nam servira drzava.
Apsolutno se slazem. Nama ovde u Srbiji treba jedna dobra, organizovana teroristicka organizacija koja ce da udara samo po politicarima. Svake nedelje po jedan manje pa da vidis
Drze monopol na svakom jebenom artiklu. Poludeo sam vise od ove zemlje

Last edited by silicon science; 02-03-2008 at 12:29 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote