Quote:
Originally Posted by boom.trass
Miha Blaze,
Opsirno... svaka cast!
I meni to -15db suvise restriktivno deluje , kada je fiksni Q faktor u pitanju(1,8 npr). Probacemo...
Pozdrav!
|
to je s'razlogom napravljeno, za Srbiju

no, da se ne salim vise, iskreno mnogima je bauk da to urade kao... ekstremna equalizacija... kao da je tabu tema... no to je realnost...
kada mi je pre 5,6 godina jedan lik rekao da ne gledam sta potenciometri pokazuju vec da pravim onakav zvuk kakav zelim da cujem (to je tada bilo i vazilo za gitarsko pojacalo ali sada prenosim na sve tu misao) tada mi je bukvalno svanulo...
znaci evo veceras, pripremite krstove i prekrstite se, posetite crkvu posle citanja ovoga ali drugacije nije moglo...
gitara: 12 kHz - 15dB
4Khz - 13 dBa
1Khz +5dBa
80Hz - 3
a zasto???
pa... gitarsko pojacalo je bilo marshall mghdfx100 kutija je bila neka kineska marshall ili indijska ne znam gde prave marshalle na istoku... koja je sama po sebi jaaaako zujava... e, takvo pojacalo znano po zujavosti samo od sebe, stajalo je na podu... znaci kutija mala, sa 4 12-ice je stajala na podu i bila pravo u noge sviracima... naravno sve je to bila neiskusna klincadija koja je namestala zvuk dok je stajala pored istog... i naravno sta se dogadja, otpanje visoke koji pocnu da prste i shishte jer ih ne cuju toliko dok stoje pored pojacala...
+ kada sma dosao na binu... vidim sm57 postavljen da bije ka centru kalote... znaci jos zujavica....
to je rezultovalo mojom ekstremnom equalizacijom... a gitare su i dalje bile prstave...bar za moj ukus prstave...
znaci najvaznije pravilo je da nekad nema pravila... nista ne mora biti kako sam napisao, slusaj i namestaj kako zelis (veruj uvu)... ono gore su samo grube smernice... ali dovoljne... da sam ja to znao pre 2 godine kada sam poceo ovim da se bavim... ko zna sta bi bilo...

eto mali update... samo da znate da ekstremni eq-ing nije nista novo... vec samo jedna ogranicenost domacih ljudi...
ako ti fale visoki dodaji ih do 15 ili pak pribegni smanjivanjem neceg dubokog ili mutnog...
ista je situacija, signal ti ide u crveno... pa sta? ako cujes klip, skidaj malo gejn... ako ne cujes... cuti i vozi!
pozdrav!