Reinhhardt, posto mi tvoje pitanje izgleda uopsteno, pokusacu tako i da odgovorim, onako kako je i Arthur poceo...
Da je veci monitoring u studiju neophodan, s tim se slazem. E sad, veci monitoring predstavlja veci problem, jer ako monitor moze "ispaliti" znacajan i ozbiljan SPL u opsegu od 40-100Hz, onda se ne mozemo "sakrivati" iza cinjenice da se "mozda" nece bas sve rezonancije, provizorno sredjene sobe, pobuditi...
Neka dosadasnja praksa/navika, koliko sam uspeo da pohvatam "izmedju redova", je da se na akustiku studija pokusava da ulozi otprilike koliko i na monitoring... to ispada jako tuzno ako se pri tom prica o "profesionalnim" monitorima ispod 1kEUR... i mozda samo Yamaha NS10 monitoring i pripadajuca akustika rezije, moze da se sredi na takav nacin, eventualno neki od skupih "nearfielda"...
Prema tome... veliki monitoring je veliki/skupi problem bez obzira na to koliko planiras da platis taj konkretni monitoring... cena akustickog sredjivanja za njih bi trebala biti srazmerna ceni nekih veoma skupih modela (PMC, Quested, Dynaudio, ATC,...)
DA, ovdi ne znamo ni o cemu je konkretno rec... koliki to monitoring planiras... imas li neke modele u izboru?
Sto se tice opaske za Mackie HR824, oni stvarno "sipaju" bass u sobu za "sve pare"... i sredjivanje akustike za njih visestruko prevazilazi njihovu cenu... to znam iz konkretnog iskustva, skoro smo sredili jednu reziju, gde je "glavni" monitor bio HR824, bass mu je sredjen... krajnji rezultat je da je klijent u fazi promene monitoringa... jer mu je besmisleno da nastavlja da radi na necemu sto je ispod standarda koji je trenutno utvrdjen... kad toliko para potrosi na akustiku... onda moze razmisljati i o skupljem monitoringu.... na to sam mislio... siroti HR824 je posluzio kao "zamorce" (chitaj... "koska"

) da ustanove radi li ta akustika shtogod.
I na kraju, osnovno pravilo, koje stalno ponavljam... i koje POGOTOVO vazi za veci i skuplji monitoring... ne kupujte ga ako niste u prilici da ga PROBATE U
SVOM PROSTORU... rizik je jednostavno kud i kamo veci od rizika da kupite jeftinije monitore koji vam se mozda nece pokazati... ali dobro... prodate ih polovne... dodate jos malo i kupite druge... ovo se tesko prodaje... za pocetak...
pozdrav
bogi