View Single Post
Old 22-02-2008, 09:09 AM   #1
Aleksandar Filipovic
Member

Aleksandar Filipovic's Avatar

Default Re: Ko je ko na Rumskom

Dosad se nisam mnogo oglasavao,ali evo i ja da predstavim moju malenkost.Vidim da sam ovde jedan od relativno starijih.Rodjen sam pre 39 godina.Kao decak sa apsolutnim sluhom i od malih nogu u kontaktu sa muzikom i muzicarima(otac mi je svirao violinu,trombon,saksofon,klarinet,skoro sve zicane instrumente...),verovatno nisam ni mogao a da ne krenem muzickim putem.Zavrsio sam nizu i srednju muzicku skolu,klavirski odsek,usput svirajuci "rekreativno" klarinet(naravno zbog lakog prelaska na saksofon) i bubnjeve.Posle raznih srednjoskolskih bendova,svirki pod raznorodnim uticajima(Toto,Chick Korea,Police,Joe Sample,Pink Floyd,Gino Vanelli,Sting,Dire Straits...) i bavljenja muzikom samo radi muzike,doslo je vreme za zivotno opredeljivanje.89' upisujem Muzicku Akademiju u Beogradu,teoretski odsek i zavrsavam je 4 godine kasnije.Od te 89' zapravo i pocinje moje profesionalno bavljenje muzikom.Prve 2-3 godine to su bile klubske svirke(Bitef,Klub "Krst",Cabare "Rose","Braca Stamenkovic"...) i rad na autorskom projektu(pevac je bio Filip Zmaher) koji je ocigledno isao mnogo ispred svog vremena.I pored velikih pohvala ljudi iz PGP-a,taj materijal je ostao u demo varijanti.Suvise "zapadnjacki" i nekomercijalno za to vreme.Od 92' do 96' sam kao "klavijaturista po pozivu" svirao u Jazz Big Band-u i Revijskom Orkestru RTS-a i u isto vreme napisao dosta aranzmana za ove orkestre za potrebe raznih snimanja i festivala koji su svirani uzivo.Povremeno sam radio u Studiju 6 i Studiju 13 Radio Beograda kao honorarni producent.Ako se dobro secam "Mesam" 1991" je bio pocetak mog autorskog rada za druge izvodjace.Posle vise od 50 ucesca na raznim festivalima(Mesam,Beogradsko prolece,Suncane Skale,Budvanski Festival,Beovizija,Zrenjaninski festival...) u svim mogucim ulogama(kompozitor,aranzer,producent,klavijaturist a u orkestru,dirigent...)"nakupilo se" i 10-ak nagrada(za najbolju kompoziciju,za najbolji aranzman,po neka nagrada publike...).Kao orkestrator i dirigent saradjivao sam sa skoro svim nasim poznatim orkestrima(Beogradska Filharmonija,Simfonijski Orkestar RTS-a,Gudaci Svetog Djordja,Jazz Big Band RTS-a,Orkestar RTCG...),a broj aranzmana(mislim na one pisane) znam samo da je trocifren(dobar deo se nalazi u nototeci Radio Beograda,pa nagadjam broj).Priliku za "paradiranje" sam imao kao dirigent Budvanskog Festivala 1996',1998' i 2001' i "suncanih Skala"2004'.Ponosni sam vlasnik manjeg tonskog studija koji je u pocetku bio samo radni atelje za rad na aranzmanima.Danas mi sluzi za pre-produkciju projekata koje radim u drugim studijima,a neretko manje projekte i potpuno finishiram.Izvodjaci za koje sam radio:Maja Odzaklijevska,Zana,K2,Maja Nikolic,Chobi,Sladjana Milosevic,Regina,Zeljko Samardzic,DnD,Ceca Slavkovic,Zlatko Manojlovic,Leontina,Maja Markovic,Eleonora Barudzija,Extra Nena,Kristina Kovac,Bajaga,Zdravko Colic,Baby Doll,Zeljko Joksimovic,Jelena Tomasevic...Poslednjih evo vec 7 godina radim sa Zeljkom Joksimovicem kao klavijaturista i shef njegovog prateceg benda.Prevalilo se mnogo koncerata, stotine hiljada kilometara i pola zemaljske kugle.Valjda je vredelo.Cenjene kolege,nadam se da vas nisam puno smorio.
Aleksandar Filipovic is offline   Reply With Quote