Pa da se malo obrnemo na samu temu "Materijali za "ogljuvljavanje" studija":
ja predla?em, da se manete nekih sunđera itd., tu je skoro sve ?to trebate:
- Kamena ili staklena vuna, gu?ča je bolje je ali do neke granice, neka budu standardne gustoče: 50, 80, 100, 120kg/m3 (mo?da je 160kg/m3 več previ?e, odvisno i od firme i koja veziva upotrebljavaju ?to utječe na "gas flow resistance"):
- Drvo: iz njega moćete praviti ro?tilj, difuzore, okvire za absorbere (neka budu perforirani okviri), membrane za absorbere, iverica i sli?no umjesto gipsa, za stolove... naravan je materijal i daje lep utisak o interijeru, lepo se boji i omogučuje veliku modularnost elemenata...
- "Limp mass plahte" (guma, različiti mass loaded vinyli,... ima toga nekoliko vrsta): jesu skupe ali su upotrebljive za podlaganje ro?tilja (vibracije), plavajučeg poda, za membrane kod sub absorbera,...
- Akustička tkanina: ako se pitate ?to je to, vrlo jednostavno: uzmete tkaninu i duvnete kroz nju. Ako ne ide ni?ta vazduha onda nije dobra, ako ide skoro bez otpora onda če propu?tati i dijeliče kamene/ staklene vune, ako ima otpor ali ide ne?to skroz onda je okej (standard je Guilford of Maine pa je i cijena egzotička). To mo?e biti materijal kao onaj za vreče za krumpir (mi ka?emo ?aklovina ali ima jedna gu?ča varijanta), stretch jersej (moj omiljeni izbor).
- Kvarcni pijesak ili olovo (za stalke za zvučnike, za popunjavanje stijena studija,...)
To je u biti to, pustite fancy piramidice/ sundjere... mislim da sam se sjetio gdje su bile "va?ne" - u Star trek sobi za teleportaciju