Quote:
Originally Posted by NLP
Baš mi je drago, da sam u društvu boggyja i joke,....
|
Zadovoljstvo je obostrano
Quote:
Originally Posted by NLP
Pa kako se nije promijenilo?
......
Pa za 50 godina nije tako malena razlika, mogla bi biti veča ali nije loše.
|
Pa ja sam hteo da spomenem dve, po meni, najznacajnije stvari/izuma u akustici jedne rezije... control room-a... ili sta vec... a to je zvucna izolacija bombardera u II sv. ratu, jer piloti nisu culi NISTA u slusalicama od buke motora, pa su avioni padali, a ljudi ginuli... i primena teorije brojeva u pravljenju difuznog akustickog polja.
Ostalo je manje-vise izvedeno iz tih "otkrica"... mada su to pre bile smernice za resavanje problema... kao danas, kontrolisanom apsorpcijom i difuzijom... namena je druga, u pitanju je subjektivni utisak "boljeg" jer ovde nema aviona koji padaju... sve je mnogo opustenije.
Duboki prodori u nauci se obicno desavaju kada jaaako mnogo "boli"... bez obzira na podneblje... ljudi su isti svuda... na zalost ili na srecu ... tako je...
Sto se tice unapredjenja samih zvucnickih drajvera, bilo ih je i ranije... ali nista spektakularno... mada mislim da su najnoviji metodi potpisani od gospodina Klippel-a prilican korak napred. Mada su to i dalje elektrodinamicki transducer-i sa linearnim elektromotorom... ako gledamo princip rada.
Drugi je problem sto su ta unapredjenja obicno skupa... i skoro da se samo u klasi najskupljih monitorskih sistema koriste... posto je valjda tesko objasniti ljudima iz ove branse da za dvosistemski aktivni nearfield trebaju da izbroje 5 ili 10kEUR ako zele da sva ta unapredjenja i dobiju... tako da to ostaje ipak (licno mislim, previse cesto) samo u oblasti "high-end" audiofilske primene.... na zalost.
pozdrav
bogi