Ne znam za?to su uop?te takve oblike te pjenaste piramidice, neke imaju izgled kao sisice oziroma kao karton za jaja. Pena bi mogla da bude i ravna kao njemački basotec (imaju i variantu sa piramidama) ili caruso iso bond.
Ta fora impedance, bi mogla doči do izra?aja (ali to niko nigdje ne pominje, to sam sam razmi?ljao kad sam pravio sendvič konstrukciju absorbera po narud?bi), kada sastavlja? sendvič iz različitih upijajučih materiala, recimo: plast pene piramidica i onda mo?da 80kg/m3 kamene vune. Impendanca se mijenja dva puta, prvo piramide pa onda kamena vuna. Te piramide sa svojom cikcak oblikom

ubla?ava promjenu impendance. Neki priznani akustiki i dizajneri ka?u, da nije dobra iznenadna menjava impendance, zvuk ne voli da ide kroz različite materijale različitih impendansi, jer se neočekivano pona?a.
Je li bilo dosta nazorno?
A u akustiki volimo "broadband"/ ?irokopojasne (več učim jezik) absorbere ba? iz tog i sličnih razloga. Ne treba? da slaga? sendvič i proučava? fiziku, te non stop skače? u laboratorije, da ti ka?u ?to sad ta struktura radi.
Ima? materijal debeline, koji zaustavlja zvuk do cca. 150 mo?da 100Hz i onda se pobrine? da sa primernim dizajniranjem (dodaje? membrane, da? perforirane okvire da vazduh dođe i sa strane i pritom pridobi? i do 30-50% dodatnoj povr?ini koja bi inače bila uokvirena, poveča? debelinu, doda? airgap/ zračni sloj...) dođe? da absorber ide i do 80, 60 mo?da 50 i manje Hz, ?to je velik uspjeh ako si zabezecan sa prostorom.
Svak bi znao napraviti absorber koji ide do 50Hz ali bi bio debljine i po metar i vi?e.
Volimo i broadband difuzore ali oni su dosta te?ka tema...