Re: Video/audio multitraking sinhronizacija
OK, da "zumiramo"...
Vodjen vasim savetima, proteklih dana sam experimentisao i dosao do sledecih zakljucaka.
Ako zelite da odredjenu visekanalnu postavku audio fajlova editujete u nekom drugom programu, a da pritom to ne radite fajl po fajl, nego onako kako to vec izgleda u Adobeovoj video-editing perjanici (multichanel), jedino je resenje kombinacija Premiere-Nuendo sa exportingom u AAF formatu i prethodnim, kako je neko vec pomenuo, renderiingom. Pritom, najva?nije je da dobro organizujete fajlove u binovima, jer vam se veoma lako moze dogoditi da se izgubite u sumi novokreiranih "izdanaka" za finu glazuru u Steinbergovoj "saksiji".
Misilm da je ovakav rad zgodan ako vam je potrebno da celu stvar (projekat) vizualno drzite na oku, medjutim, ne i ako ste kadri da kontrolisete sta se desava na nivou interakcije grupe fajlova.
U tom slucaju preporucujem Audition 3 jer, koliko mi je poznato, ovaj software vam moze uraditi ono sto ne moze nijedan drugi. Prilikom selektovanja odredjenog dela fajla, iznad selekcije pjojavljuje se mali potenciometar kojim dizete decibelazu koliko vam je potrebno, a da, pritom, to vidite. I to nije sve... Na in i out tacki Audition 3 ce vam sam odraditi mikro mix (mikro crossfading), tako da nema pucketanja na spojevima, sto, naravno, nije neresiv poblem, ali trazi dodatno vreme.
Postupak editinga sastoji se od desnog klika na audio fajl u Premieru i odabira "edit in Audition" opcije. Nakon toga vam se isti fajl renderuje i otvara u projekt baru, odakle ga sa "edit original" saljete u Audition. Ostalo cete se snaci.
U iscekivanju da Audition moze importovati audio multisession, svima vama, veliko HVALA!